Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör David Åhman och Jonathan Hellvig om att fler lag blir vana att möta deras spel. Foto: Edgar Eisner / BILDBYRÅN

Åhman och Hellvig inför VM i beachvolleyboll: ”Blir inga gratismatcher”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två raka EM-guld tillhör David Åhman och Jonatan Hellvig favoriterna i sitt första VM. Drömmen är att möta regerande världsmästarna Norge i finalen.

– Det vore helt fantastiskt, men det är lång väg dit, säger beachsvenskarna till SVT Sport.

På kort tid har den blågula stjärnduon David Åhman och Jonatan Hellvig tagit plats i världstoppen i beachvolleyboll. Med två raka EM-guld i ryggen är paret rankat tvåa i världen.

Nu ska de mäta krafterna med hela världen i sitt första VM, som inleds på 2 200 meters höjd i Mexiko under fredagen.

Bara det blir en ny utmaning för den svenska stjärnduon, men som också kan gynna dem.

– Det blir annorlunda, man blir mer anfådd och det blir mer ansträngande. Det tar ett tag att acklimatisera sig. Det blir också skillnad i hur bollen rör sig. Den dyker inte lika lätt, men det blir också lite mindre servepress. Det känns ganska bra för oss, säger David Åhman.

OS-plats i potten

Även att de är VM-debutanter tillhör de favoriterna. I potten finns också en OS-plats, och det är prio ett.

– VM är vårt största mästerskap hittills. De allra bästa lagen är med och det blir inga gratismatcher. Spelar vi på den nivån vi kan så har vi bra chanser. Men vi har inga mål om att ta medalj. Vi ska ta oss till OS, det är vårt stora mål. Om vi sedan får ett bra resultat med oss, är det väldigt bra, säger Hellvig, som återhämtat sig från hosta och feber tätt inpå VM.

Men drömmen vore att möta regerande världsmästarna Norge i en final.

– Det hade varit helt fantastiskt, och självklart en dröm att stå mot Norge i en final. Men det är lång väg dit, säger David Åhman.

Åhman/Hellvig inleder gruppspelet med att möta Ecuador (fredag) och därefter Portugal och Australien på söndag respektive måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.