Karla Borger får spela i bikini i Qatar Foto: Marcia Jose Sahnchez/AP/TT

Beachvolleyboll-vändningen: Karla Borger och Julia Sude får spela i bikini

Uppdaterad
Publicerad

Tyska beachvolleybollstjärnorna Karla Borger och Julia Sude hotade med bojkott.

Nu hävs bikiniförbudet vid storturneringen i Doha, Qatar.

I mars arrangerar Doha för första gången en World Tour-tävling för kvinnor och det har stormat rejält under förberedelserna.

Internationella volleybollförbundet (Fivb) uppmanade spelarna att bära t-shirt och längre byxor – ”av respekt för kulturen och traditionen i värdlandet”, vilket väckte starka reaktioner i det tyska landslaget.

– Det är verkligen det enda landet och den enda turneringen där regeringen talar om för oss hur vi ska sköta vårt jobb – och det kritiserar vi, sade VM-silvermedaljören Karla Borger.

Qatar backar

Borger sade att hon normalt inte har några problem med att anpassa sig till kulturen i ett land, men att värmen i Qatar – det kan bli upp till 30 grader i mars – gör det nödvändigt att spela i bikini.

Nu har Qatars volleybollförbundet valt att backa och säger att ”de inte kommer att ställa några krav på vad idrottarna ska ha på sig”.

”Inte respekterad som kvinna”

Det är fortsatt om de tyska stjärnorna, som beslutat sig för att nobba turneringen, kommer att ändra sig.

– Det handlar inte om vi har mer eller mindre kläder på oss, det handlar om att vi inte får ha våra arbetskläder på vårt jobb, säger Julia Sude till Der Spiegel.

Tyska tränaren Helke Claasen uppges ha bestämt sig:

– Hon säger att hon inte kommer att åka för hon känner sig inte respekterad som kvinna, säger det tyska volleybollförbundets ordförande Niclas Hildebrand till Süddeutsche Zeitung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.