Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hellvig och Åhman skrev svensk beachvolleybollhistoria – vidare till semifinal • Se avgörandet Foto: SVT

Hellvig och Åhman skrev historia – vidare till semifinal

Uppdaterad
Publicerad

David Åhman och Jonatan Hellvig fortsätter att imponera stort i EM.

I dag besegrade de det spanska paret Herrera/Gavira i kvartsfinalen efter en riktig rysare – och skrev samtidigt svensk beachvolleybollhistoria.

– Det var en riktigt tuff match men nu känns det fantastiskt skönt, säger Åhman till SVT Sport.

Tom Englén och Fredrik Petersson tog sig till kvartsfinal i EM 1997 och Björn Berg och Simon Dahl upprepade den bedriften 2004, men aldrig tidigare har ett svenskt beachvolleybollpar tagit sig till en EM-semifinal – förrän nu.

Och sättet David Åhman och Jonatan Hellvig gjorde det på i ett regnigt München imponerade.

Det svenska paret ryckte åt sig några bollars ledning tidigt i det första setet och ledde som mest med fem poäng när Pablo Herrera och Adrián Gavira hittade flytet och plockade fyra raka poäng från 12–7 till 12–11. Men närmare än så kom spanjorerna aldrig och Hellvig/Åhman kunde till slut plocka hem setet med tämligen komfortabla 21–16.

Räddade sex matchbollar

Det andra setet var betydligt jämnare, lagen följde varandra upp till 31–31 innan Spanien kunde vinna två raka poäng, efter att ha räddat sex svenska matchbollar, och ta kvartsfinalen till ett skiljeset.

– Jag tror aldrig vi spelat ett så långt set förut. båda lagen spelade riktigt stabilt och det kändes lite tufft att vi inte fick stopp på dem trots sex matchbollar, men det var bara att ge järnet i tredje igen, säger Hellvig.

I det läget kändes det som att spanjorerna hade momentum, men de svenska 20-åringarna visade prov på mental styrka och var aldrig riktigt illa ut i det tredje setet som de till slut kunde spela hem med 15–11.

– Vi sa det: det är nu det gäller, det är bara att ge allt. Vi är lite yngre än dem så vi tänkte att vi skulle ha den fysiska fördelen i det sista setet, säger Åhman.

”De har en ljus framtid”

Herrera, 40 år, och Gavira, 34 år, var riktigt imponerade av de unga svenskarna.

– De spelar på en riktigt hög nivå för att vara så unga, säger Herrera.

– Det är svårt att spela mot dem och deras annorlunda stil, det är svårt att veta om de ska spela med två eller tre touch, de har en ljus framtid, säger Gavira.

Nu väntar troligtvis det norska OS-guldmedaljörerna Anders Mol och Christian Sörum i semifinalen som avgörs i morgon, söndag.

– Det kommer att bli tufft, det blir väl Norge igen skulle jag tro, men vi hängde med dem ganska bra i gruppspelet så vi vet att vi har en chans bara vi inte gör ett enda misstag nästan. Det kommer att bli tufft, de är ett riktigt, riktigt bra lag men vi ska göra vad vi kan, säger Åhman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.