Sverige till kvartsfinal efter drama

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut som Sverige skulle vinna åttondelen enkelt med 3-0 mot Taiwan men efter två förluster avgjordes mötet i en dramatisk femte match. Mattias Karlsson vann dramat med 3–1 i set och nu är Sverige klart för kvartsfinal mot England i morgon.

– Jag har inga ord nu, sa en glädjerusig Mattias Karlsson till SVT Sport efter sin dramatiska match mot Chien-An Chen

Karlsson såg ut att gå mot en 3-0-seger efter två stabila set. Men vid ställningen 9–5 i tredje set kom grus i Karlssons pingismaskineri. Chen vann fem raka poäng och vann till slut med 12–10.

– Jag hade en jättebra chans vid 9–5 i tredje set... glad över den comeback jag kunde göra efter det, sa Karlsson om hur han tacklade förlusten av det tredje setet.

– Jag spelade fantastiskt sedan, sa Karlsson om hur han spelade hem det fjärde setet, där han också darrade.

Svensken hade 6–1 men tappade till 7–8.... Till slut efter stor dramatik kunde Karlsson höja näven i skyn efter 11-8 och 3-1 i set totalt.

– Det är fantastiskt mycket glädje nu, över mitt spel och hela laget. Vilken kämpainsats, sa Karlsson till SVT Sport.

Sveriges förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson var imponerad eftråt.

– Han är en grym klippa idag. Han spelar på en oerhört hög nivå och slår två riktigt bra spelare, berömde ”Tickan”.

Sverige inledde mötet med en klar seger av Mattias Karlsson mot Taiwans etta, Chuang rankad 13:e i världen.  3–0 i set för svensken som själv är rankad 20:e i världen. I andra matchen var namnen Kristian lika imponerande han när han slog Chen med 3–0.

Perssons start räckte inte

Sedan fick Jon Persson en bra start i tredje matchen. Hade 1-0 och spelade stabilt.  Svensken tappade andra set men vann på nytt i det tredje och såg då ut som en vinnare och matchhjälte. Men Persson tappade spelet samtidigt som 16–årige taiwanesen Yun-ju Lin plockade fram storspelet. En snöplig förlust för svensken med 2–3 i set.

Kristian Karlsson kunde sedan ha avgjort mötet mot Chuang men tappade rytm i sitt spel sedan han sträckte sig i andra set. Svenska ettan, rankad 19:e i världen, fick behandling i hagen och kunde fortsätta. Men det blev förlust med 1–3.

Upp till Mattias i den femte matchen och det gick som sagt vägen. Sverige är klart för kvartsfinal mot turneringens stora överraskning, England. Engelsmännen vann sin grupp före stormakten Japan och gick direkt till kvartsfinal.

– England har spelat riktigt bra och imponerade redan i fjol i Nations Cup i Malaysia. Vi kommer behöva spela vårt bästa för att slå dem, sa Mattias Karlsson efteråt.

– England kommer bli jättesvåra att tampas med. Men det är klart att chansen finns där, säger Ulf ”Tickan” Carlsson

GUIDE: Så ser du lag-VM i bordtennis

Sverige-Taiwan 3-2

Match 1: Mattias Karlsson – Chuang   3-0 (15-13, 11-7, 11-9)

Match2: Kristian Karlsson-Chien-An Chen  3-0 (11-8,14-12,11-9)

Match 3: Jon Persson-Yun-ju Li n   2-3 (11-6, 9-11,11-9,8-11,4-11)

Match 4: Match 4: K Karlsson – Chuang  1-3 (11-7,10-12, 5-11, 11-13)

Match 5: M Karlsson – Chen     (11-8,13-11, 10-12, 11-8)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.