Se matchbollarna när ryssarna chockvann mot Sverige i EM Foto: SVT

Ungt ryskt lag chockvann mot Sverige i EM

Uppdaterad
Publicerad

Det unga ryska laget visade varför man slagit ut Österrike och Frankrike i EM. Det lågt rankade Ryssland sopade bordet med favorittippade Sverige, där VM-tvåan Mattias Falck var petad, och vann med klara 3-0 i semifinalen i Cluj-Napoca.

– Det är en jätteskräll och Ryssland vann välförtjänt, säger SVT Sports expert Jan-Ove Waldner.

När Vladimir Sidorenko vann mot Jon Persson, 34, som ersatte Falck, med 2-3 (11-9,1-11,10-12,11-6,11-13) var det över och två ryska 19-åringar och en 20-åring stod som segrare. VM slutade i besvikelse för Sverige. Bronset var säkrat efter gårdagens vinst i kvartsfinalen mot Rumänien.

– De svenska spelarna klarade inte riktigt trycket och det såg nervöst ut i alla matcherna, säger Waldner.

”Känns förjävligt”

Persson hade en matchboll vid 10-9 i skiljesetet men Sidorenko vände och när Persson drog en forehand via nätkanten och ut var det tack och godnatt. Det blev vild rysk segerglädje i hagen.

– Det känns förjävligt, tomt. Jag hade en matchboll och gjorde ett felbeslut, säger Persson.

Han blev uttagen av förbundskaptenen Jörgen Persson som fick se ett lite för ängsligt svenskt lag.

– 0-3 är stora siffror även om det var två jämna matcher. Vi var lite ängsligare, vågade inte spela ut helt och hållet. Blev lite för mycket försvarsspel. Mina spelare ska ju attackera själva, säger förbundskaptenen Jörgen Persson. 

Hur ser du i efterhand på valet att sätta Mattias Falck åt sidan?

– I efterhand är allt mycket enklare. Jon gör det bra och har matchboll och man vet inte vad som hänt om Mattias stått där. Jag måste ge de unga chansen att spela sådana här matcher. Det är viktigt för framtiden även om jag hoppats att någon av dem (Anton Källberg och Truls Möregårdh) skulle vunnit någon av de två första matcherna, funderar Persson.

Svenske ettan Källberg förlorade stort

Den svenske ettan Anton Källberg, som imponerat mest av svenskarna i EM, förlorade överraskande mot Maksim Grebnev, rankad 540, med klara 0-3 (8-11,9-11,8-11) i den andra singeln. Ryssen var starkare på nyckelbollarna och fick utdelning på sitt offensiva spel.

– Det var ingen bra match från min sida, det var han som styrde och låg på. Tyvärr lyckades jag inte vända, var lite steget efter och det var som om han visste vad jag skulle göra. Det var bara så att han var bättre än mig, säger Källberg.

Truls Möregårdh förlorade den första matchen mot Lev Katsman med 2-3 (10-12,11-7,7-11,11-7,7-11)

Vid 6-7 i skiljesetet tog Ryssland en timeout. Ryssen stormade sedan fram till 6-10 och avgjorde på sin andra matchboll när Möregårdh drog en forehand ut via nätkanten.

– Det var en dålig match från min sida, det var väl lite nervositet i det hela och jag blev lite stillastående och tappade kreativiteten, säger Möregårdh besviket efter sin förlust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.