Foto: Per Hällström

Svenskparet till VM-final – krossade stjärnduo

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck och Kristian Karlsson stod för en fenomenal prestation i dubbelsemifinalen på bordtennis-VM i Houston, USA. Man besegrade det förstaseedade paret Liang Jingkun och Lin Gaoyuan i raka set.

– Tävlingen är inte slut riktigt än, vi ska försöka fokusera på nästa match, säger Karlsson.

Mattias Falck/Kristian Karlsson gick inte in som favoriter i semifinalen då de mötte kineserna Lin Gaoyuan och Liang Jingkun, rankade sjua och nia i världen. Men man dominerade från början till slut och vann i tre raka set (12-10, 11-8, 11-8).

– Vi kommer upp i vår absoluta toppnivå och gör en minst lika bra match som i går. Det är väldigt viktigt med första bollarna och det gör vi väldigt bra och låser bort dem. De hade svårt att hitta några lösningar så vi är fantastiskt nöjda, säger Mattias Falck till Svenska Bordtennisförbundet.

”Lite mer känslor”

Det är första gången Sverige är i VM-final i dubbel sedan 1997 då Jörgen Persson och Jan-Ove Waldner tog silver. Inget svenskt par har vunnit dubbeln sedan Peter Karlsson och Thomas von Scheele 1991.

– Vi gör en fantastisk dubbel. Tävlingen är inte slut riktigt än, vi ska försöka fokusera på nästa match. Sedan blir det nog lite mer känslor, säger Kristian Karlsson.

Nu ställs man mot sydkoreanerna Jang Woo-jin och Lim Jong-hoon i finalen. Det är ett på pappret sämre motstånd då de är lägre rankade än dagens motståndare, både individuellt i singel och som dubbelpar.

Finalen spelas på måndag kväll, svensk tid.

Senare i natt spelar jättetalangen Truls Möregårdh semifinal mot tyske legendaren Timo Boll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.