Söderhamns Jonathan McDonald. Foto: Bildbyrån

Tvingar fram avgörande SM-final

Uppdaterad
Publicerad

Söderhamn vann andra SM-finalen i bordtennis.

Viktor Brodd klev fram som stor matchhjälte för SUIF.

Nu väntar en avgörande final i Halmstad.

Det krävs en tredje och avgörande SM-final för att få fram 2021 års svenska mästare i bordtennis.

– Det här var lite roligare än i tisdags, säger Söderhamns matchhjälte Viktor Brodd i Pingisligans sändning.

SM-finallagen i bordtennis skulle bli lika svåra att skilja åt som deras matchtröjor. Söderhamn, SUIF, i rödsvart och Halmstad, HBTK, i svartrött drabbade samman i Söderhamns idrottshall efter att HBTK vunnit match ett på hemmaplan.

Två golden point

Elias Ranefur, avgörande för Halmstad i första SM-finalen, fick nog förbundskapten Jörgen Persson att fundera på om han gjorde rätt som inte tog ut honom i OS-truppen. Ranefur vann enkelt första matchen mot Jonatan McDonald. McDonald hade stora problem med Ranefurs luriga backhandserve.

Match två blev desto jämnare när både Viktor Brodd, SUIF, och Simon Arvidsson, HBTK, vann varsitt set med varsin golden point, ny regel för säsongen som direkt avgör vid 10-10. Till slut tog Brodd hem den kampen med 3-2 i set.

Efter att Fabian Åkerström, HBTK, slagit Anders Eriksson med 3-2 vann McDonald över Arvidsson med 3-1. Viktor Brodd slog sen Åkerström i raka set och Elias Ranefur var tvingad att besegra Anders Eriksson för att kvittera SM-finalen. Ranefur gjorde ingen hallänning besviken och vann med 3-0 i set.

Dubbel avgjorde

Matchen stod 3-3. Nu väntade en dubbelmatch för att avgöra om Halmstad skulle vinna guld eller om Söderhamn skulle ta bussen sydvästerut för en avgörande SM-final. Viktor Brodd fortsatte på det vinnande spåret. Tillsammans med Anders Eriksson slog han Ranefur och Arvidsson med 2-0 i set.

– Det var skönt att det började bra i kväll. Nu känns det som att det kan gå hur som helst, säger Viktor Brodd.

Den avgörande SM-finalen spelas i Halmstad på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.