Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sverige säkrar EM-guldet mot Tyskland. Foto: SVT

EM-guld till Sverige – Truls Möregårdh avgjorde

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har tagit EM-guld i bordtennis på hemmaplan. För första gången på 21 år är man bästa nation i Europa och stor hjälte blev Truls Möregårdh som avgjorde med en seger mot den tyske veteranen Timo Boll.

– Det känns helt sjukt overkligt. Det känns helt galet. Bästa dagen i mitt liv, säger Truls Möregårdh till SVT Sport.

Se ögonblicket då Truls Möregårdh säkrar EM-guldet i spelaren ovan.

Sverige mötte Tyskland i finalen och i den första matchen var Truls Möregårdh, 21, överlägsen mot Benedikt Duda. Publiken ropade hans namn, han vann med 3-0 och vrålade ut sin glädje.

– Fantastisk match. Jag har torskat mot honom de senaste gångerna, men jag spelade fantastisk pingis, säger Möregårdh till SVT Sport.

I nästa match ställdes Mattias Falck mot den 42-årige veteranen Timo Boll. Falck hade matchboll i det avgörande setet, men lyckades inte knyta ihop säcken.

SE ÄVEN: Möregårdh efter guldet: ”Bästa dagen i mitt liv”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sedan var det Kristian Karlssons tur och även den matchen gick till fem set, men den här gången var svensken bättre då han besegrade 20-årige Kay Stumper.

– Han är världens bästa Karlsson, säger kommentator Chris Härenstam.

EM-finalen avslutades med ett prestigemöte mellan Sveriges största stjärna Möregårdh och Boll. Det var bordtennis på hög nivå och till slut löste Möregårdh en seger med 3-2 i set (11-6, 11-8, 4-11, 6-11, 11-5).

– Det är det här man jobbar för varje dag. Det kommer vara overkligt länge än, säger hjälten som vann två matcher i finalen.

Guldet i Malmö är de svenska bordtennisherrarnas 15:e genom tiderna, men det senaste kom alltså 2002 med bland andra Jan-Ove Waldner i laget. Med 15 segrar är Sverige klart bäst.

I det svenska laget i EM i Malmö ingick: Truls Möregårdh, Mattias Falck, Anton Källberg, Kristian Karlsson och Jon Persson. Jörgen Persson är förbundskapten.

Från arkivet: Sverige vinner guld i lag-EM i bordtennis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minns tillbaka till Sveriges EM-guld 2002. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.