Mattias Falck. Foto: Bildbyrån

Nervös Falck slog världssexan – vidare till kvartsfinal i VM

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck kan vara på väg mot något stort i bordtennis-VM i Budapest.

Segern över världssexan Lee Sang Su, Sydkorea, med klara 4–1 i set i åttondelen imponerar.

27-åringen är som förste svensk på 14 år klar för kvartsfinal i singel där 34-rankade fransmannen Simon Gauzy väntar.

Mattias Falck, rankad 16:e i världen, ställdes mot en på papperet bättre spelare i åttondelsfinalen i VM: Sydkoreanen Lee Sangsu, sexa i världen och VM-bronsmedaljör från 2017.

27-årige Falck förlorade ett jämnt första set med siffrorna 11-13. Men efter ett taktiksnack med förbundskapten Jörgen Persson tog svensken över matchen och vann de följande seten.

– Det är detta man tränar för. Jag var nervös i början, gjorde några enkla missar. Det brukar vara svårare när man tappar första set, men nu fick jag bra start i andra och jag märkte att han hade svårt för min förstaattack, säger Mattias Falck till TT.

”Känner mig snabb och rapp”

I det femte setet skaffade sig Falck fyra matchbollar. Han behövde bara en – när sydkoreanen missade ett forehandslag vid ställningen 10-6 var saken klar och i glädjejublet kastade sig Falck rakt i armarna på en minst lika lycklig Jörgen Persson.

– Jag tycker att det fungerar väldigt bra. Han är smart, taktisk, hittar många grejer på motståndaren och jag känner mig trygg med honom där bak, säger Falck om deras samarbete i en intervju med bordtennisförbundet.

Han berättar också hur spelet kändes:

– Inga bekymmer, jag känner mig snabb och rapp, väldigt viktigt för mitt spel.

Första blågula spelare i en VM-kvart sedan 2005

För första gången sedan 2005 har Sverige nu en spelare i en VM-kartsfinal. När det senast begav sig var det Peter Karlsson.

Falck får nu möta  34-rankade Simon Gauzy, Frankrike. Fransmannen gjorde processen kort med 57-rankade Wang Yang, Slovakien. Gauzy vann med 4–0.

Senare i kväll spelar Falck även kvartsfinal i dubbel tillsammans med Kristian Karlsson. De möter Ovidiu Ionescu, Rumänien, och Alvaro Robles, Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.