Förutom silvret fick Mattias Falck även pris som mest sportslige spelare i VM i Budapest. Foto: Bildbyrån.

Falck tog VM-silver utan att ha nått SM-final: ”Hoppas hela laget kan få ett lyft”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck gjorde ett rejält lyft på rankningen och är nu elva efter VM-silvret i Budapest. Innan turneringen startade var han 16:e. Det märkliga är att 27-åringen ännu aldrig spelat SM-final.

– Vi är ett bra gäng, säger Falck om den höga statusen i landslaget.

Vid SM i början av mars blev Falck utslagen i semin av den slutlige segraren Truls Möregårdh, 17, som vann med 4-3. Innan VM började var det största intresset knutet till Möregårdh som stigit som en raket på rankingen efter stora framgångar de senaste åren. 

Vid VM inträffade det märkliga att Falck nådde final utan att ha nått motsvarande nivå på SM. Det är en konstig känsla att ta in med en VM-silvermedalj i handbagaget från Budapest.

– Jag har aldrig varit i en individuell SM-final ännu och nu har jag varit i VM-final. Vi är ju ett bra gäng på en fem, sex stycken som håller ungefär jämn nivå, säger Falck till SVT Sport.

Tre svenskar topp 55 i världen

Bakom den svenske rankingettan Falck som är elva i världen återfinns dubbelpartnern Kristian Karlsson som dalat en del  och är 32:a. Jon Persson är 55:a. Supertalangen Truls Möregårdh har stigit till 113:e på rankingen. Han var 153:a före VM. Anton Källberg är också ung och i utvecklingsfasen med sina 21 år. Han är 132:a på rankingen.

– Det var viktigt att någon visade vägen och visade att det inte var omöjligt. Kan jag göra det så kan andra också göra det. Jag hoppas att hela laget kan få ett rejält lyft och sporra varandra.

Innan OS i Tokyo nästa år avgörs både EM och VM i lag, vilket också är en väg att nå mästerskapet i Japan. I ett VM har varje land fem spelare medan det i OS krymper till bara två. Det gör det svårare för Falck att nå OS men väl uttagen dit har mästerskapet betydligt lättare konkurrens än i ett VM. 

– OS i Tokyo är ett stort mål. Innan dess är det en del viktiga mästerskap: VM och EM i lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.