Kinas Ding Ning jublar under VM-finalen mot Japan. Foto: TT Bild

Giganten höll för trycket – guld till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Bordtennisens stormakt fortsätter att vinna.

I dag vann det kinesiska damlandslaget sitt 20:e guld i lag-VM i de 22 senaste världsmästerskapen.

I VM-finalen 2014 i Tokyo och 2016 i Kuala Lumpur så var det Japan som Kina ställdes mot i finalen, även den här gången i Halmstad.

Nu tvingades Kina vända underläge, för världstian Liu Shiwen förlorade med 10–12 i femte och avgörande set mot Mima Ito, rankad sjua i världen. Japanskan, endast sjutton år gammal, räddade matchbollar när hon gav Japan ledningen med 1–0 i matcher i finalen.

Men efter var det total dominans av Kina. Vänsterhänta Ding Ning vann i tre raka set mot Miu Hirano – kvitterat i Halmstad Arena. Japans drag att ställa upp sin etta Kasumi Ishikawa (trea på världsrankningen) i tredjesingel hjälpte inte. Ishikawa föll med 0–3 mot Zhu Yuling.

Liu Shiwen fick sedan chansen att avgöra – och tog den. 11–6, 11–6 och 12–10 mot Mima Ito och VM-guldet till Kina efter vinst i finalen med 3–1 i matcher.

Kinas damlag har vunnit guld i samtliga lag-VM sedan 1975, förutom 1991 efter finalförlust mot Korea och 2010, då vann Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.