Anna-Carin Ahlquist och Zebastian Modin. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Ahlquist prisad på Parasportgalan – som hölls på distans

Uppdaterad
Publicerad

I går hölls den fjärde upplagan av Svenska Parasportgalan – men den arrangerades under specialla omständigheter. På grund av coronaviruset fanns ingen publik och inga pristagare på plats. Nio priser delades ut – fyra av dem gick till bordtennisen.

– Vi har så otroligt många fina förebilder inom just den svenska parasporten och att jag fick den här utmärkelsen är stort för mig, säger Anna-Carin Ahlquist som utsågs till årets förebild.

Simprofilen Maja Reichard skulle ha varit värd för galan. Men på grund av sjukdom fick även hon hålla sig hemma. Lösningen blev i stället att Reichard ringde upp årets vinnare och gav dem beskedet. Reaktionen filmades och spelades sedan upp under den webbsända galan.

Seglaren Fia Fjelddahl, 20, överraskade stort när hon under förra året tog VM-brons i högsta internationella konkurrens, i ett öppet seniormästerskap för både män och kvinnor med och utan funktionsnedsättning. För prestationen utsågs hon till årets kvinnliga idrottare.

– Det trodde jag inte! Jag är chockad. Jag pratade med en reporter för en och en halv vecka sedan och då frågade han ”vad tror du chanserna är?”. Och då sa jag att de jag konkurrerar mot har gjort väldigt fina resultat. Jag är helt mållös, säger hon när Reichard ringer upp mitt under ett träningspass.

För andra året i rad utsågs längdskidåkaren Zebastian Modin till årets manlige idrottare. 25-åringen vann den totala världscupen för tredje året i rad och avslutade sedan  säsongen med ett VM-guld och ett VM-silver i Kanada.

– Jag blev förvånad och jag är nog så som person att om jag gör ett bra lopp på skidor eller får en sådan här fin utmärkelse är jag nog inte den som reagerar störst direkt, utan för mig kommer det lite mer efteråt. Det är alltid väldigt fint när människor uppskattar det man gör, så det här betyder jättemycket, säger Modin.

ARKIV: Zebastian Modin om debuten i Vasaloppet (1 mars 2020)

Årets vinnare på Svenska Parasportgalan 2020

Årets kvinnliga idrottare: Fia Fjelddahl, segling

Årets manlige idrottare: Zebastian Modin, längdskidor

Årets lag: Ellinor Axelsson-Vaughn och Philip Jönsson, sportskytte

Årets ledare: Daniel Ellermann, bordtennis

Årets prestation inom Special Olympics: Jimmy Andersson, dressyr

Årets förebild: Anna-Carin Ahlquist, bordtennis

Årets nykomling: Nicklas Westerberg, bordtennis

Årets stjärnskott (Radiosportens pris): Nicklas Westerberg, bordtennis

Jerringfondens pris: Mälarhöjdens IK, Wida Feda och Doruk Söz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.