J-O Waldner inför sin sista match. Foto: BILDBYRÅN

J-O:s sista match sänds i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Efter att bland annat ha tagit guld sex gånger i VM, ett i OS och elva i EM spelar Jan-Ove Waldner, 50, sin allra sista bordtennismatch i kväll – en match som sänds direkt i SVT. ”Jag hoppas han får avsluta med en seger”, säger SVT Sports kommentator Staffan Lindeborg. Intresset är på kokpunkten.

Matchen kommer att spelas i en oansenlig sal av flera i lilla Liljeholmshallen, en plats som är svår att hitta till för ”utomstående”. Här har hittills bara inbitna bordtennisälskare bänkat sig. Men i eftermiddag väntas en mindre invasion.

– Det kommer att bli lapp på luckan, frågan är när? säger sportchefen i Spårvägen Anders Svensson och kan inte låta bli att skratta åt det hysteriska intresse som varit de senaste dagarna till SVT Sport.

 – Min telefon är utsliten, säger han inför matchen i hallen som tar 350 åskådare.

Waldner går in som underdog

J-O Waldner har spelat sparsamt i seriespelet för sitt Ängby/Spårvägen som klubben kallar sig i seriespel. Han har totalt spelat tre matcher, fördelade på två tillfällen sedan i september – och ännu inte vunnit.

– Vem han än möter så kommer han inte att vara favorit, säger sportchefen Anders Svensson inför mötet med BTK Rekord från Helsingborg som jagar en slutspelsplats i kvällens möte.

– Det blir en häftig match på torsdag, säger Rekords Simon Arvidsson som kan få möta Waldner i kväll till klubbens hemsida.

Klart att Waldner spelar två  matcher

Waldner kommer att spela förstasingel vilket innebär att han kommer att vara med i två matcher. Exakt motstånd blir klart vid 18.00-tiden då lagen lämnat in sina uppställningar.                 

För nästan 39 år sedan spelade den då tolvårige Jan-Ove Waldner sin första match i elitserien i bordtennis.

För 34 år sedan klev han in på världsrankingen som 16-åring.

Och när J-O var 23 år gammal blev han världsetta för allra första gången.

Jämförs med Björn Borg och Zlatan

– Det är sista kapitlet nu på en otroligt lång karriär. Jag håller J-O som en av landets största bollbegåvningar tillsammans med Björn Borg och Zlatan, säger SVT Sports kommentator Staffan Lindeborg, som ska kommentera sista framträdandet.

– Det vi har sett honom göra med en pingisboll har vi aldrig sett någon göra. Det är sportens största artist genom tiderna. Han har vunnit allt och lite till. Det jag är mest imponerad av var när han vann VM 1997 utan att tappa ett enda set. Enligt mig var han då i toppen av sin karriär.

”Kanske största bolltalangen som Sverige fått fram”

I dag spelar alltså en av världens bäste bordtennisspelare genom tiderna sin allra sista match – det för sin klubb Spårvägen.

Det historiska ögonblicket sänds direkt i Play kl 17.45.

– Det känns fantastiskt kul att vi kan sända Waldners sista elitmatch hos oss på SVT Sport. Han är en av de bästa bordtennisspelarna genom tiderna, kanske den största bolltalangen som Sverige fått fram och väldigt folkkär, säger SVT Sports projektledare Hanif Hosseini.

Missa inte dokumentären ”Bragden” om lag-VM-guldet 1989 och ”Det evigt gröna trädet” av SVT Sports Jonas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.