Foto: Bildbyrån

Karlsson missade pallen – men klättrar på världsrankingen

Uppdaterad
Publicerad

Två topp tio-spelare satte stopp för Kristian Karlssons World Cup-succé i dag i Saarbrücken, Tyskland. Svensken förlorade först semifinalen mot världstvåan Fan Zhendong och sedan också matchen om tredjepris mot Wong Chun Ting, rankad sjua i världen. ”Jag kände mig aldrig chanslös, jag hade stora ledningar i flera set och är förstås besviken även om det går över”, säger Karlsson till SVT sport.

Kristian Karlsson inledde bronsmatchen på ett lysande sätt och vann de fem första poängen i det första setet. Hans spel var länge närmast felfritt och han hade dessutom en 9–4-ledning innan han vann setet med 11–8.

Även i det andra setet rivstartade Karlsson och tog ledningen med 5–0 igen. Han behöll sedan ledningen fram till och med 9–8 men den pennfattade Hongkongspelaren skaffade sig ändå en setboll och förvaltade sedan en andra setboll genom att vinna setet 12-10.

– Det där var ett nyckelset , det skulle jag  ha vunnit, säger Kristian Karlsson.

”Kunde ha vunnit”

Wong Chun Tings spel växte i kvalitet  efter set-kvitteringen och han vann bland annat en fantastisk duell mitt i det tredje setet. Wong vann till slut setet med 11–6 och tog ledningen.

– Jag tycker faktiskt jag kunde ha vunnit det setet också, säger Karlsson.

I det fjärde setet började svensken få lite problem, förbundskapten Marcus Sjöberg  tog en tidig time-out, men trots det vann Wong även det setet, nu med 11-9.

– Jag försökte påverka Kristian att serva lite annorlunda, en av många detaljer som ofta blir avgörande, säger Marcus Sjöberg efter matchen.

Det femte setet blev det sista och Wong dominerade nu matchbilden mer än tidigare. Kristian missade en serve i ett kritiskt läge, räddade en matchboll men förlorade setet med 11–7 och matchen med 4–1.

Klättrar till topp 20

– Jag vill berömma Kristian. Så här bra som han spelat nu har han tidigare bara gjort vid enstaka tillfällen och i enstaka set, säger förbundskaptenen Sjöberg.

– Med distans kommer jag självklart att vara nöjd, men det som irriterar mig är att jag inte vann minst två set mot världssjuan, säger Karlsson själv.

Hans fjärdeplats i World Cup är hans främsta merit hittills i karriären, och han kommer nu att avancera på nästa ranking till topp 20 i världen.

Nästa uppgift för Kristian är en Champions League-match på torsdag för nya klubben Düsseldorf. Förra säsongen vann han Champions League med sin franska klubb Charleroi som besegrade Eslöv i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.