Kristian Karlsson. Foto: TT.

Kristian Karlsson pressade Ma Long till timeout – coachad av Falck

Publicerad

Kristian Karlsson spelade på toppen av sin förmåga och hade 2-0 och 8-7 mot den trippelt regerande världsmästaren Ma Long men legendaren lyckades hitta ett sätt att vinna och vände till seger 4-2. Karlsson var den ende ickeasiaten som nådde kvarten.

Karlsson spelade nära på felfritt och med VM-tvåan Mattias Falck som coach var det kinesiska lägret rejält stressat när Ma Long låg under med 0-2 och 7-8. Då tog Ma Long en viktig timeout och kunde vända matchen och gå till semifinal i worldtourtävlingen i Shinhan, Sydkorea.

Det var en positiv lugn coachning i svensklägret. Karlsson tyckte att han borde stå mer i mitten vid bordet och Falck tyckte att Karlsson kunde ta Ma Longs serve tidigare och snabbare. ”Var noggrann och ta det boll för boll”, hördes Falck instruera i den nedsläckta hallen.

När matchen var över gjorde de en highfive och Falck, som skapade bordtennisfeber genom att gå till VM-final mot Ma Long i Budapest i slutet av april, klappade Karlsson lätt på axeln i en uppmuntrande gest.

Sjätte set 8-11: Karlsson tog sig samman vid 0-5 och hade 8-8 innan Ma Long skaffade sig två matchbollar. Ma Long avgjorde på den första när Karlssons forehand träffade kanten på racketen och bollen for ut högt. Det var en lätt Ma Long som jublade åt segern efter det tuffa, envisa motståndet.

Youtube-bollar i tredje set

Femte set 5-11: Ma Long avgjorde efter en fantastisk duell där de stod och matade slag från halvdistans. Karlsson missade till slut sin forehand.

Fjärde set 3-11: Ma Long sprang ifrån och setet var snabbt över.

Tredje set 8-11: Karlsson tog tre raka poäng och gick fram till 8-7 och Ma Long tog timeout. Den hjälpte och Ma Long tog fyra raka poäng. Han avslutade setet med en tung vinklad forehand utom räckhåll för Karlsson som gick lite på chans och ville ha till snabba avslut.

Andra set 11-9: Andra set såg likadant ut som det första med Karlsson i ledning med 9-7 innan Karlsson tog setet med en fantastisk rak forehand från halvdistans som Ma Long bara kunde titta långt efter.

Första set 11-9: Karlsson gick fram till 10-9 i första setet och avgjorde direkt med en stenhård backhand direkt på servereturen ner djupt mot Ma Longs backhand, där kinesen inte hann med.

Två av bollarna i tredje set kan bli virala på Youtube. När Karlsson reducerade till 3-4 stod han och ballongplockade så publiken stönade av förtjusning innan Ma Long slog ut. När Karlsson fick med sig 7-7 plockade han upp en nätrullare långt nere vid golvet och skruvade upp den precis över nätkanten nästan parallellt med nätet och Ma Long sträckte sig så långt han orkade men fick inte träff på bollen som retfullt skruvade sig bort från kinesen, ett konstslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer