Hampus Söderlund (vänster) och Kristian Karlsson (höger). Foto: SVT Grafik

SVT sänder lag-EM i bordtennis: ”Kan knappt vänta”

Uppdaterad
Publicerad

Redan hösten 2021 vann Malmö dragkampen om att vara arrangörer. Nu står det klart att SVT sänder lag-EM i bordtennis i september i år.

– Ett lag-EM på hemmaplan, det är inte ofta det händer, säger pingistalangen Truls Möregårdh till SVT Sport.

Lag-EM spelas i Malmö Arena 10-17 september 2023, i SVT:s kanaler. Avtalet omfattar minst tolv timmar live i SVT1 eller SVT2.

– Bordtennis är en sport som vi vet att vår publik gillar, det finns en stolt historia och flera svenska spelare på högsta europeiska nivå i nutid. Vi vill alltid vara med och när svenska idrottare kämpar om medaljer i stora internationella mästerskap, och när nu EM går på hemmaplan känns det så klart extra intressant, säger SVT:s tillförordnande sportchef Max Bursell.

Satsningen fortsätter

SVT har under de senaste åren satsat på bordtennis och har bland annat sänt VM i Halmstad 2018 där Sveriges herrlag tog brons, VM i Budapest 2019 där Mattias Falck tog silver, VM i Houston där Mattias Falck och Kristian Karlsson tog guld i dubbel.

Truls Möregårdh tog silver i singel samt EM i München så sent som i höstas där Falck/Karlsson tog hem ännu en dubbeltitel. 

– Det är oerhört glädjande och fantastiskt kul att kunna bjuda de som mot förmodan inte är på plats i Malmö Arena på bordtennis i absoluta toppklass hemma i TV-sofforna. SVT är helt klart i framkant när det gäller sport så vi ser verkligen fram emot detta samarbete, säger Dennis Lindahl, Bordtennisförbundets ordförande.

”Inte ofta det händer”

Förväntningarna inför mästerskapet är höga – även från spelarhåll.

– Jag är sjukt taggad på det och jag vet att alla i laget är det. Ett lag-EM på hemmaplan, det är inte ofta det händer. Jag kan knappt vänta, säger Truls Möregårdh.

Innan lag-EM i Sverige väntar VM i Sydafrika i maj, men 20-åringen har redan siktet inställt på september.

– Det betyder mycket, jättekul att SVT ska sända. Nu när handbollen spelar, där jag kollar varje match, ser det sjukt kul ut att spela på hemmaplan. Vi ska verkligen ta tillvara på chansen och vinna ett guld, säger han.

”Något annat finns inte”

Sveriges herrar kommer inleda EM-äventyret på premiärdagen söndag 10 september medan damernas första match spelas antingen söndag 10 september eller måndag 11 september beroende på om de blir seedade eller inte.

– Givetvis siktar vi på guld på hemmaplan förhoppningsvis med ett gott publikstöd, något annat finns inte, säger herrarnas förbundskapten Jörgen Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.