Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bollen när Kristian Karlsson trodde att han vann matchen Foto: SVT

Sveriges herrar till kvartsfinal i lag-EM efter 9-1 i set mot Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges herrar vann åttondelsfinalen i lag-EM mot Österrike med 3-0 i Malmö efter att bara ha tappat ett set.

– 3-0 är perfekt mot Österrike som är en lurig match motståndare, underbart, säger förbundskaptenen Jörgen Persson till SVT Sport.

Nu väntar Ungern som slog ut England med 3-2 i sin åttondel.

– Det var lite överraskande att de slog England men Ungern i en kvartsfinal är en bra motståndare som vi känner till väl, de har inga överraskningar i laget, och det ser vi fram emot i morgon kväll, säger Persson, som får hjälp av Sveriges femtespelare Jon Persson som assisterande förbundskapten i coachningen. 

Falck säkrade kvartsfinalen

Mattias Falck fick äran att avgöra lagmatchen när han vann med 3-1 mot Maciej Kolodziejczyk som var uppgiven på slutet och förlorade det sista setet med 11-4.

I den första matchen visade Truls Möregårdh att han är Sveriges etta. Han slog Andres Levenko med 3-0. I det första setet gick Möregårdh fram till 5-0, där även Levenko fick ett par poäng emot sig för felaktiga servar där bollen doldes av armen, och styrde tillställningen.

– Det var en lite annorlunda match där han fick några bortdömda servar och fick ta bort sin bästa serve, men det kändes bra, säger Möregårdh.

SE ÄVEN: Möregårdhs matchboll mot Österrike

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Blev blåst på första matchbollen

Kristian Karlsson vann också med 3-0 efter jämna set mot 44-årige Robert Gardos. Vid 10-8 i tredje set trodde Karlsson att han vunnit efter en hårfin kantboll. ”Den var hundraprocentigt inne” sade han till domaren men fick den inte med sig. Det blev 10-9 och Karlsson avgjorde sedan direkt till 11-9.

– Den tog på kanten, helt säkert men det kanske var onödigt att prata om det eftersom Gardos är en vän och domaren aldrig skulle ändra sig. Det var en bra match, klart bättre än den första och skönt att få vinna när det är jämnt i seten, säger Karlsson.

Resultat åttondel lag-EM, Sverige-Österrike 3-0, Malmö:

Truls Möregårdh-Andreas Levenko 3-0 (11-7,11-9,11-7)

Kristian Karlsson-Robert Gardos 3-0 (11-9,11-9,11-9)

Mattias Falck-Maciej Kolodziejczyk 3-1 (11-6,7-11,11-5,11-4)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.