Hela familjen Fen. Foto: Bildbyrån

Li Fen tillbaka i EM-hagen

Uppdaterad
Publicerad

Hon födde sin andra son i maj. Har bara spelat två matcher i år. Med de förutsättningarna kliver Li Fen, Sveriges regerande Europamästarinna i bordtennis, in i EM-hagen.

Li Fen gjorde comeback efter barnafödandet i Czech Open sista veckan i augusti. Det blev en seger och en förlust. Det räckte för att hon skulle ta beslutet att åka till EM.

Det är inte försvarandet av EM-titeln som är i fokus.

EM är mer en bonus. Ett mästerskap som ska ge besked om att hon är tillbaka på toppnivå. Ett steg på vägen mot det stora målet, OS i Rio nästa sommar.

– Det känns väldigt bra på träning, men jag är osäker på hur formen är på tävling, hälsar hon via damernas förbundskapten Thomas von Scheele.

– Men jag är väldigt sugen på att spela match nu.

Stark i träning

Eftersom hon valt bort både lag och dubbel i EM har hon fått vänta på sin entré i Jekaterinburg.

Thomas von Scheele intygar att Sveriges rutinerade pingisstjärna, nyss fyllda 39, gått framåt mycket på träning på sistone.

– Träningsmässigt är hon väldigt bra nu. Hon blir snabbare och säkrare vid bordet för varje dag. Det är anspänning och osäkerhet inför riktig tävling som gör det svårt att veta var hon står matchmässigt, säger han.

– Eftersom förutsättningarna är som de är, så tänker hon inte så mycket på att hon är regerande mästare. Och kan hon spela avslappnat så kan hon gå långt.

Li Fen har under sensommaren ökat träningstakten allt eftersom. Hemma i Malmö finns tränarna von Scheele och Hu Weixin, som varit förbundskapten i Danmark och nu är i Malmö FF. Och i Eslöv får hon manlig sparring på högsta elitnivå.

– Hon är ju väldigt bra, konstaterar von Scheele.

SOC slutmål i år

Tävlandet intensifieras under hösten med klubbspel i ungerska Szekszard och med SOC, världstourtävlingen i Stockholm i november, som stort internationellt mål.

Sedan tar OS-fokuset vid.

OS-kvalet avgörs först i april. Men både Li Fen och Matilda Ekholm har goda möjligheter att få biljetter till Rio oavsett resultat där. Men biljetter via kvalspel säkrar även ett lag på damsidan. Då ska en spelare till tas ut.

För Stina Källberg, 15 år och yngst i Sveriges EM-trupp, är det framtida OS som hägrar. Linda Bergström och Jennifer Jonsson ligger bättre till. Hela trion får kvala för att ta sig in i huvudturneringen i EM, som inleds på torsdagen.

På herrsidan måste Jens Lundquist, Mattias Karlsson och Anton Källberg, äldre bror till Stina, kvala i singel. Pär Gerell och Kristian Karlsson går in direkt.

Fakta: Li Fen

Född: 25 augusti 1976, i Shangdong-provinsen, Kina.

Familj: Maken Chen Feifeng, sönerna Tim och Theo.

Bor: Malmö.

Klubb: Szekszard AC, Ungern.

Meriter: EM-guld 2013, två SM-guld.

Världsrankning: 45 (högst 11:a, oktober 2013).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.