Mattias Falck tog VM-silver så sent som i april 2019. Foto: Bildbyrån

Mattias Falck: ”Min åsikt är att VM borde vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella bordtennisförbundets (ITTF) vd Steve Dainton vill slopa det individuella världsmästerskapet i bordtennis. Det tror inte Mattias Falck, VM-silvermedaljör senast, att är rätt väg att gå.
– VM är ändå VM och min personliga åsikt i dagsläget är att det borde vara kvar. Det har funnits så länge, säger han till SVT Sport.

ITTF gör stora förändringar i elitbordtennisen och för att genomföra dem har man skapat organisationen World Table Tennis. Det är under deras flagg som man kommer att börja arrangera ”Grand Smash”-tävlingar och inspirationen har kommit från tennisen. Förändringarna ska ske från och med 2021.

– Rent spontant känns det som att pingisen har eftersträvat att gå mot tennisen med de senaste ändringarna och ”Grand Smash” är ju namnmässigt inte jättelångt från namnet på deras stora tävlingar. Så länge pingisen blir större är jag bara positiv, säger Falck.

Dainton menar att ett individuellt VM blir överflödigt då man kan utse en världsmästare utifrån ”Grand Smash”-tävlingar. Lag-VM och OS skulle fortfarande kvarstå enligt hans förslag. Falck tycker att man inte ska ta bort VM, men i övrigt är han positiv till kommersialiseringen av sporten.

– Vi får se vad som händer den närmsta tiden. Nästa år kommer det att bli en stor förändring för pingisen med tanke på att man gör om alla namn och upplägg på tävlingar. Sedan får vi se därefter. Det är väl deras sätt att marknadsföra pingisen och kanske få den att växa ännu mer, säger han.

VM har spelats sedan 1926 och Sverige har haft tre olika världsmästare.

KLIPP: Mattias Falck till VM-semi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer