Möregårdhs medaljsuccé – vidare till VM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Houston – vi har en pingislösning.

19-årige Truls Möregårdh vann i natt kvartsfinalen mot nigerianen Quadri Aruna med 4-2 i set på VM i USA och har minst brons.

– Det är detta man drömmer om när man är liten och nu står man här, säger Truls Möregårdh till TT.

Detta är första gången som en svensk tonåring tar medalj på pingis-VM sedan Stellan Bengtsson vann guld i Nagoya 1971. Och Truls Möregårdh säkrade den med just Stellan Bengtsson som coach.

I kvartsfinalen mot Quadri Aruna, rankad 17 i världen, var det en påtagligt spänd svensk vid bordet. Möregårdh räddade tre setbollar i första set som han tog med 13-11.

Avslappnat skaffade sig svensken 2-0 i set innan 33-åringen, med ovanliga färgen grönt på ena sidan av racket för att hylla sitt hemland Nigeria, reducerade via hela 11-2. Men Möregårdh skakade av sig setförlusten och vann det följande med nästan lika stora siffror.

3-1 i set till svensken, som hamnade i poängunderläge, men kom ikapp och räddade en setboll. Möregårdh servade sig fram till två matchbollar, men Aruna hanterade båda.

Ställs mot tysk veteran i semifinal

Möregårdh pressad, men med hjälp av amerikanskt anpassade hejaramsor så använde han sin finess och tog ledningen med 10-7. Ingen missad matchboll denna gång, och efter att Aruna missat lade sig Möregårdh på marken, chockad över framgången.

– Det var en tuff match mentalt. Jag höll mig trots allt lugn under matchen, säger han.

I VM-semifinalen ställs han mot tyske veteranen Timo Boll, 40–åringen med åtta EM-guld och ett VM-brons i herrsingel.

– Jag opererade mitt knä för ganska exakt ett år sedan och var i gång först i slutet av mars i år. Timo Boll är en spelare som man har sett upp till och nu får jag möta honom i semifinal på VM. Det är helt sjukt, säger Truls Möregårdh.

Sverige har minst brons även i herrdubbel, Mattias Falck och Kristian Karlsson slog sensationellt ut kinesiska Fan Zhendong och Wang Chuqin i femte och avgörande set. Svenskduon möter nu toppseedade Lin Gaoyuan och Liang Jingkun, Kina.

Möregårdh spelar semifinalen 01.50 svensk tid natten till måndag.

ARKIV: Möregårdh till kvartsfinal:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.