Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Liu Guoliang och Petra Sörling. Foto: Bildbyrån

”Tycker det är jobbigt att få stryk av en kvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har nominerats framför tidigare OS-mästaren Liu Guoliang.

Och snart blir svenska Petra Sörling en av världens mäktigaste idrottskvinnor.

– Det kliar i mig, säger Svenska bordtennisförbundets ordförande.

Många har ansökt om att bli nästa ordförande för internationella bordtennisförbundet, kommittén har granskat de sökande och sållat. Kinas bordtennisförbund nominerade sin ordförande Liu Guoliang (indivuduell OS- och VM-guldmedaljör), det svenska sin ordförande – Petra Sörling – och även den sittande ITTF-ordföranden Thomas Weikert ville förlänga sin period på posten med ytterligare fyra år.

Men Weikert drog sig ur, och Guoliangs kandidatur tvingar honom att nöja sig med att bli nominerad till en av de åtta kvarvarande styrelseplatserna. För bland de hundratals som ansökt finns det endast en som är nominerad till att få den högsta positionen i ITTF – nämligen Petra Sörling.

Tredje kvinna hittills

– Det visar sig att jag har ett starkt stöd, säger Petra Sörling som i dag är ordförande för Svenska bordtennisförbundet.

Den 24 november – samtidigt som pingis-VM avgörs i Houston, Texas – ska 226 medlemsnationer rösta på vem som ska bli ny ITTF-ordförande och Sörling är det enda namnet de kan klicka på. Hon kommer då bli förbundets första kvinnliga ordförande, och bland förbunden i sommar-OS blir hon den tredje kvinnan hittills att leda ett internationellt förbund. En av de två andra är Annika Sörenstam, ordförande i internationella golfförbundet.

– Några tycker att det var på tiden, andra tycker det är jobbigt att få stryk av en kvinnlig kandidat. Jag känner att det finns en vilja efter ett ledarskap och ett svenskt ledarskap har varit efterlängtat, bordtennisfamiljen har haft det jobbigt under pandemin. Det finns möjligheter att utveckla vår sport, sprida vår idrott.

Vad betyder det här för dig?

– Om jag blir vald då den 24:e, så är det ett stort ansvar och förtroende att få. Det är väldigt trevligt att skriva historia, men ännu trevligare att få leverera.

”Går spela hela livet”

Sedan 2009 har Sörling suttit i ITTF:s styrelse, och 2013 blev hon vice ordförande. Och 2013 blev hon även ordförande i Svenska bordtennisförbundet där hon suttit sedan 2003. När hon utses till ITTF-ordförande i november, kan hon inte längre sitta kvar i det Svenska bordtennisförbundet.

– Jag kände att det fanns en möjlighet att göra skillnad, det var därför jag kandiderade. Bordtennisen har sin kraft i att det går att spela hela livet, men vi måste växa i målgrupperna vi når i dag. I vissa marknader är vi stora på fritidssidan, som i USA där det behöver bli större för de proffsiga, och i vissa måste elitsidan växa mer på bredden.

Vad blir det första du gör efter att du har blivit vald?

– Det gäller att återstarta verksamheten, på så sätt är det positivt att komma in i en omstart i och med pandemin. Det gäller att göra analysen i lugn och ro och se vad som kommer behövas göra nu och sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer