Mattias Falck i VM-semifinal

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck är första svensken i VM-final i bordtennis sedan 1997. I matchen mot sydkoreanska skrällen An Jae-Hyun vann till slut 27-åringen från Augerum med 4-3 i set.

Äntligen har Sverige återigen svenskt i VM-semifinal. Men om Mattias Falck kände av några nerver var det inget som märktes i Budapest.

Matchen mot sydkoreanen An Jae-Hyun inleddes jämnt och vid ställningen 6-6 i första set stod Falck för en mäktig replik när An Jae-Hyun slog en hård attackboll.

– Fantastiskt försvarsspel där Mattias visar på sin räckvidd. Otroligt bra jobb, berömmer SVT:s kommentator David Gustafsson.

Trots det var det An Jae-Hyun som tog hem första set. Sydkoreanen gick upp till en 10-8-ledning och kunde sedan enkelt serva hem setet.

I andra set tog Falck kommandot i matchen, svensken stod inte minst för flera viktiga serve-returer och vann med 11-7.

Men An Jae-Hyuns forehand är farlig. I tredje set hade Falck inte en chans mot hans blixtsnabba attacker, och sydkoreanen kunde relativt enkelt vinna med 11-3.

– Ett klart sämre set av Mattias. Han måste hitta tillbaka till det han gjorde bra i andra set, gå upp i nivå själv och sätta sina attacker, säger David Gustafsson.

Men efter ett kort snack med Jörgen Persson i pausvilan kom Falck tillbaka med besked och tog en klar setvinst. 2-2 är ställningen!

Femte set blev en rysare. Sydkoreanen gick ut starkt men Falck stod för en stark upphämtning och gick ifrån. Till slut kunde svensken vinna på egen serve med 11-9.

– Han har kommit tillbaka och har dessutom serve nu. Så oerhört starkt av Mattias Falck! utbrast SVT:s Chris Härenstam.

Men då visade An Jae-Hyun på mental styrka och tog lätt hem sjätte setet. Ställning 3-3 och frågan är nu om Falck orkar hålla för pressen – både psykiskt och fysiskt.

Jae-Hyun tog ledningen i sjunde set men Falck svarade och plötsligt stod det 4-4 i setet. Då tog Falck ledningen.

– Han tror på sitt spel, han tror på sin taktik, det är mycket bra gjort, säger SVT:s kommentator David Gustafsson.

Efter ett sidbyte fortsatte Falck briljera och tog poäng efter poäng – efter två på egen serve stod det 8-4 till svensken. En ställning som gick till 9-4 efter en briljan smash och sedan rullade det bara på. Falck vann till slut matchen med 4-3 i set.

– Han har gjort det! Han skriver idrottshistoria! ropar Chris Härenstam

Sändningen pågår i SVT Play och i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer