Mattias Falck hade det svårt. Foto: Bildbyrån

Sverige missade finalen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige missade chansen att ta sig till final i lag-EM i bordtennis. Efter en jämn och spännande match var det i stället Portugal som avancerade. Sverige får nöja sig med en bronsmedalj.

Jon Persson är kanske den svenska spelare som imponerat mest hittills i lag-EM. Och även i semifinalen mot Portugals Marcos Freitas visade han igen prov på världsklass-pingis. Efter fyra jämna och högklassiga set kunde Persson avgöra i det femte. Han van setet med 11–4 och matchen med 3–2.

Om den första matchen bjöd på storspel, bjöd den andra mest på slarv. Födelsedagsbarnet Mattias Falck och Tiago Apolonia turades om att tappa set med stora siffror och även denna match gick till femte och avgörande. Väl där blev det en riktig nagelbitare , och hårdast bet portugisen. Apolonia vann med 10–12.

Press på talangen

Truls Möregårdh hade visat fin form i de tidigare matcherna i turneringen med sin förmåga att hålla fokus i pressade situationer. Även denna gång visade 17-åringen att han är att räkna med. Fyra jämna set skulle det krävas, men Möregårdh tog hem sin match mot Joao Monteiro med 3–1.

Mattias Falck hade då chansen att ta revansch och avgöra matchen till Sveriges fördel. Men spelet stämde inte för den nyblivna 28-åringen som förlorade mot Marcos Freitas med 3–1.

Persson hade chansen

I stället var det Jon Persson som fick chansen att avgöra för Sverige. Precis som det mesta denna eftermiddag i Nantes var den sista matchen en spännande sådan. Persson och Tiago Apolonia turades om att både slarva och slå några fantastiska bollar. Till slut väntade femte avgörande set, i den femte avgörande matchen.

Men det sista setet blev inte Perssons bästa, och Apolonia kunde till slut vinna det med 7–11 och ta Portugal till final.

I finalen får Portugal möta antingen storfavoriten Tyskland eller hemmanationen Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.