Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Källberg Foto: Bildbyrån

Sverige gruppsegrare efter seger mot Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Svenska damerna fortsätter att vinna i lag-EM i Malmö, och har nu säkrat gruppsegern.

Efter premiärsegern mot Grekland besegrades Spanien i en rysare med 3-2.

– Det känns jättebra. Nu ska vi njuta några timmar i varje fall, säger Stina Källberg som punkterade matchen till SVT Sport.

Det såg ut att kunna bli en mardrömsstart för Sverige när lagets etta, 35:e-rankade Linda Bergström, låg under med 0-2 i set mot Spaniens tvåa, 118:e-rankade Sofia-Xuan Zhang. Men efter två raka setsegrar tvingade hon fram ett femte och direkt avgörande set. Väl där hamnade hon i ett tidigt underläge, 0-5. Men Bergström kom tillbaka starkt och hade 7-7, innan hon tappade till 7-10 vilket gav spanjorskan tre matchbollar.

Då visade Bergström prov på enorm mental styrka och tryckte in fem raka bollar till seger 12-10, vilket gav Sverige en 1-0-ledning.

– Jag tänkte bara hela tiden att: ”Jag ska inte förlora”. Jag vägrade bara att ge upp, säger hon till SVT Sport.

Spaniens etta Maria Xiao, rankad 65:a i världen, kvitterade sedan till 1-1 när hon mot Stina Källberg, rankad 84:a, vann med 3-0 i set.

Men Sverige studsade tillbaka när treorna Filippa Bergand och Jan Riera ställdes mot varandra. Bergand dominerade matchen och vann med 11-2, 11-4, 11-7.

2-1, och läge för Linda Bergström att stänga matchen vid seger mot Maria Xiao. Men istället skulle det bli ett 2-2-läge efter att Xiao vunnit med 3-1 i set mot Bergström trots att det var svenskan som på ett övertygande vis vann första set med 11-5.

I den femte och avgörande matchen blev det en rysare som avgjordes i femte setet. Stina Källberg lyckades där säkra segern för Sverige efter att ha dominerat femte set som hon vann med 11-2 mot Xuan Zhang.

– Otroligt kul känns det nu. Det var lite svängig match men jag är jättestolt över hur jag presterar och jag fick verkligen till mitt spel i slutet, säger Källberg till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.