Kristian Karlsson spelade de två första seten jämnt mot världsettan Fan Zhendong men förlorade de sista två stort. Foto: Bildbbyrån.

Sverige lyckades aldrig skaka Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns förhoppningar om att Sverige skulle kunna störa Kina i lag-VM:s semifinal i Halmstad Arena. Men det gick inte alls. Sverige fick med sig ett set av Kristian Karlsson när Kina vann semin med 3-0. Bronset var klar sedan segern i kvartsfinalen mot England i går.

Det tände till ett par gånger i hallen även om det aldrig nådde samma höjder som vid gårdagskvällens 3-0-vinst mot England då det kokade. Första gången var när Mattias Karlsson räddade tre matchbollar i det tredje setet mot regerande OS- och världsmästaren Ma Long innan han fick ge sig.

Kristian Karlsson var heltänd mot världsettan Fan Zhendong och hade en setboll vid 10-9 i det första setet och tog sedan andra med 11-8 efter att ha förvaltat sin första setboll. Efter det tryckte Fan Zhendong gasen i botten de avslutande två seten och spelade felfri bordtennis då han bara släppte fem poäng.

”Kina alltid bäst i de stora mästerskapen”

Jon Persson bjöd hårt motstånd mot den niofaldige OS- och världsmästaren Xu Xin i det andra setet men lyckades aldrig hota på allvar.

– Kina är fantastisk starkt och är alltid som bäst i de stora mästerskapen. Det är stort för Sverige att få spela en sådan här match. Sverige har förlorat mot toppseddade Tyskland och Kina, som är det bästa laget, säger SVT:s expert Jörgen Persson efter Sveriges första VM-medalj på 14 år. 

Kina har vunnit åtta raka lag-VM-guld sedan Sveriges vinst i Kuala Lumpur år 2000.

Semifinalen spelades redan 11.00 på begäran av kineserna. Den var ursprungligen schemalagd till 18.00 på kvällen, men en morgonmatch i Sverige ger bättre tv-tider hemma i Asien. Peking ligger exempelvis sex timmar före så där var klockan 17.00 när matchen startade.

Matcherna, Sverige – Kina 0-3:            

Mattias Karlsson – Ma Long 0-3 (6-11,5-11,11-13)

– Det var tufft i slagduellerna och han stressade mig. Jag missade för mycket i öppet spel. Jag hade svårt med hans serve hela matchen. Det är ju en av världens bästa spelare, säger Mattias, som räddade tre matchbollar i tredje setet, till SVT Sport.     

Kristian Karlsson – Fan Zhendong 1-3 (11-13,11-8,3-11,2-11) 

– Första set var viktigt. Jag lyckades inte förvalta min setboll. Jag spelade jättebra i andra set. Han var för stark i de två sista seten och vann några otroliga bollar. Bolljäkeln kom tillbaka väldigt snabbt, säger Kristian.

Jon Persson – Xu Xin 0-3 (6-11,11-13,5-11)

– Jag har mött honom förut och jag var rejält förberedd för att klara serven och de långa duellerna, säger Xu som har nio OS- och VM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.