Sverige tog VM-guld i herrdubbeln

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck och Kristian Karlsson tog hem guldet i herrdubbeln på bordtennis-VM.

Sverige slog Sydkorea med 3-1 i set.

– Jag är mållös. Det är fantastiskt, säger Mattias Falck till SVT Sport.

1991 tog Sverige senast VM-guld i herrdubbeln, då genom Peter Karlsson och Thomas von Scheele. 30 år senare upprepade Mattias Falck och Kristian Karlsson bedriften. Svenskduon slog sydkoreanska paret Jang Woo-Jin och Lim Jong-Hoon med 3-1 i set (11-8, 15-13, 11-13, 12-10).

– Vi har gjort en fantastiskt dubbelturnering rakt igenom och känner oss väldigt trygga med varandra, säger Falck efter guldet.

Sverige fick bästa starten och tog hem första set med 11-8. Även det andra började bra med en tidig blågul 4-0-ledning. Efter att Sydkorea jobbat sig tillbaka hade Sverige sedan två setbollar vid 10-8. Men avgörandet där dröjde. Sydkorea kom ikapp gång på gång och först vid 15-13 kunde Sverige utöka till 2-0 i set och koppla greppet om guldet.

Sydkorea vann sedan tredje set och höll matchen vid liv. Och setet som följde blev en rysare.

”Världsmästare är ju okej”

Sydkorea öppnade starkast och fick snabbt en 3-0-ledning. Sverige lyckades komma ikapp till 3-3 och sedan följdes lagen åt. Sydkoreanska duon gav sig sedan chansen att kvittera matchen med två setbollar. Men Flack och Karlsson kom återigen ikapp och gick förbi till 11-10.

– Jävlar vad nervös jag blev när jag skulle serva sista, herregud, säger Kristian Karlsson.

Det blev till slut ett sydkoreanskt misstag som avgjorde matchen. Lims slag blev för långt och guldet gick till Sverige.

– Det är väldigt små marginaler så klart. Vi försökte hitta tillbaka till vårt spel hela tiden och dominera i kortspelet. Det blev en väldigt låst match men jag tycker vi kyliga när det drar ihop sig i fjärde set, säger Mattias Falck. 

Vad betyder den här segern för er?

– Det är lite för tidigt att analysera, men världsmästare är ju okej, säger Karlsson.

KLIPP: Mattias Falck och Kristian Karlsson efter VM-guldet

Tidigare svenska världsmästare i dubbel

Hans Alsér och Kjell Johansson 1967 och 1969.

Stellan Bengtsson och Kjell Johansson 1973.

Mikael Appelgren och Ulf Carlsson 1985.

Peter Karlsson och Thomas von Scheele 1991.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.