Sveriges etta och tvåa Linda Bergström och Stina Källberg förlorade sina inledande matcher i lag-VM i Sydkorea. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Sveriges damer förlorade första matchen i lag-VM efter överkörning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges damer förlorade den inledande gruppspelsmatchen i lag-VM i bordtennis i Busan, Sydkorea. Rumänien infriade sitt favoritskap och vann med 3-0 efter en överkörning.

Sveriges damer, Stina Källberg, Linda Bergström och Filippa Bergand förlorade alla klart sina matcher mot bättre rankade rumänska spelare.

– Det känns inte jättebra såklart. Jag är väl lite missnöjd över min start. Det är såklart en väldigt bra spelare jag mötte och jag var inte favorit till att vinna men jag önskar att jag gjorde en lite bättre prestation, säger Stina Källberg efter 0-3-förlusten mot rumänska stjärnan Bernadette Szcocs till det svenska bordtennisförbundet.

Måste nå kvartsfinal för att kvala till OS

I den andra matchen räddade Linda Bergström två matchbollar vid 8-10 i det tredje setet mot Elizabeta Samara och hade en setboll vid 11-10 innan hon förlorade det avslutande tredje setet med 11-13 efter att rumänskan slagit in tung forehand.

Filippa Bergand räddade en matchboll mot Adina Diaconu vid 9-10 men förlorade den avslutande matchen med 0-3 i grupp 7. Det internationella bordtennisförbundets svenska ordförande Petra Sörling är på plats.

Turneringen är samtidigt ett OS-kval och Sverige måste nå kvartsfinal för att få spela i Paris.

Turneringen skulle spelats 2020 men sköts upp två gånger på grund av pandemin. Busan sökte igen och fick mästerskapet till slut.

Spelschema för Sveriges damer i lag-VM, svenska tider:

16/2 Sverige-Rumänien 0-3

Stina Källberg – Bernadette Szocs, 8-11, 8-11, 7-11

Linda Bergström – Elizabeta Samara, 5-11, 9-11, 11-13

Filippa Bergand – Diaconu, 11-13, 9-11, 11-13

17/2 12.00: Sverige-Singapore, bord 8

18/2 09.00: Sverige-Serbien, bord 3

20/2 02.00: Sverige-Kanada, bord bestäms senare

De tre högst placerade lagen i gruppen tar sig vidare till slutspel. Gruppettorna är klara för åttondelsfinal medan tvåan och trean i gruppen spelar sextondelsfinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.