Ulf Carlsson och Mattias Falck. Foto: Bildbyrån

Ulf ”Tickan” Carlsson: ”Han faller med flaggan i topp”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Falck var första svensk att ta sig till en VM-final i singel sedan Jan-Ove Waldner vann i Manchester 1997. Väl där blev den regerande världsmästaren Ma Long för tuff och svensken föll med 4-1 i set.

– Jag tycker att Mattias gör det otroligt bra och han faller med flaggan i topp, säger grenlegendaren Ulf ”Tickan” Carlsson till SVT Sport.

Carlsson, som i fjol avgick som förbundskapten, har tränat Falck under hela VM-finalistens vuxna liv. Han menar att matchen avgjordes då Ma Long vände och tog hem fjärde set till 3-1.

– Mattias är väldigt nära att få 2-2 i set där och han spelar väldigt bra pingis i tredje och fjärde set. Men storheten med Ma Long är att han plötsligt kan ändra taktik. Det är det som är det svåra, säger Carlsson.

Hur högt rankar du det här i svensk bordtennishistoria?

– Det är det största på väldigt, väldigt länge. Vi tog VM-brons i lag förra året och det vet jag att spelarna själva rankade väldigt högt. Ett VM-silver i singel är väldigt få förunnat och det är väldigt få svenskar som har varit i en VM-final. Ser man till exempel på tysken Timo Boll som har varit i världseliten väldigt länge så har han aldrig varit i en VM-final. Det är otroligt stort och helt klart Mattias största framgång i karriären.

Falck blev sjätte svensk att spela VM-final i singel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.