Det kinesiska VM-laget. Ma Long är närmast till vänster om pokalen. Foto: JEON HEON-KYUN

Världshistoriens bäste Ma Long förde Kina till lag-VM-guld – tar nu farväl

Uppdaterad
Publicerad

Kina vann lag-VM-finalen mot Frankrike med 3-0. Världshistoriens bäste, Ma Long, fick äran att avgöra när han slog Simon Gauzy med 3-1 i Busan, Sydkorea.

– Det blev ett perfekt slut i mitt sista VM, säger Ma Long.

35-årige Ma Long tog sin 14:e VM-titel och kan lägga fem OS-guld till det, bara för att lyfta fram de yppersta meriterna.

– Det har varit en lång och minnesvärd resa för oss, speciellt efter gårdagens tuffa semifinal. Efter den långa gårdagen får jag tacka laget som trodde på mig och gav mig förtroendet att spela i det som var mitt sista VM. Det blev ett perfekt slut med att vinna turneringen, säger Ma Long via kinesisk tolk i Viaplays sändning.

Fick bucklan av svenskan Petra Sörling

Under gårdagen slog Kina Sydkorea med 3-2 efter att Ma Long förlorat sin match.

Ma Long avgjorde på sin första matchboll mot Gauzy som drog en retur i nät. Utan speciella känslouttryck tackade Ma Long för matchen och det var ganska lugnt i det kinesiska lägret innan de stillsamt gick runt med en nationsflagga för att fira sitt 23:e lag-VM-guld.

Det internationella bordtennisförbundets svenska ordförande Petra Sörling delade ut VM-bucklan.

Sverige åkte ut i åttondel mot Taiwan med 2-3.

Kina-Frankrike 3-0:

Wang Chuqin – Felix Lebrun 3-0 (11-4,11-8,11-3)

Fan Zhendong – Alexis Lebrun 3-2 (9-11,11-4,8-11,12-10,11-7)

Ma Long – Simon Gauzy 3-1 (7-11,11-2,11-4,11-6)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.