Jenny Wegner – bowlingens kraftkvinna

Uppdaterad
Publicerad
Jenny Wegner, 21, är rankad etta i Europa. Och ingen kvinna i Sverige har fler rotationer på bowlingklotet.
– Min spelstil påminner nog mycket om hur en kille spelar, säger hon till Svt Sport

Hon spelar i damernas elitserie med Spader Dam från Helsingborg. Men också för BK 59an från Hässleholm i herrallsvenskan. Allt för att få fler matcher och för att få tuff konkurrens.

– Det är kul och nyttigt att spela i två olika serier. Killar är mycket mer utlevande under matcher. Skriker och gapar vid ett bra slag. Eller dåligt.

Hur är du själv under matcher?

Jag kan nog vara både och...är det ett viktigt läge under matcherna kan jag verkligen tagga till, säger Jenny Wegner.

”Född bowlare”

Hon är i princip född i en bowlinghall. Hennes pappa, Michael, förestår hallen i Hässleholm. Och han är också hennes tränare. Och hennes yngre syster, Cajsa, tillhör också de bästa i Sverige.

Flera gånger har Jenny Wegner nått det som alla bowlare eftersträvar – en 300-serie. 12 strike i rad.

– Jag minns första gången jag lyckades. Det var otroligt nervöst...och den känslan försvann inte på lång tid efter. Men det var underbart. Att slå en strike är det bästa som finns. Sen finns det ju bättre och sämre strike. Den bästa är när det säger PANG! och käglorna flyger, ha ha!

Hon söker hela tiden det perfekta och tränar minst 2-3 timmar om dagen. Och alla slag hon slår tittar hon på i en monitor efteråt.

Små detaljer viktiga

– Det är då man upptäcker små fel hela tiden. Man blir liksom aldrig riktigt nöjd. Det går att förbättra alla små detaljer.

Hon blev bl a europamästare i 3-mannalag förra året. Och Sverige tillhör de bästa nationerna i världen.

VM börjar den 5 december i Abu Dabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer