Det svenska EM-laget i bowling under EM i Bryssel. Foto: Svenska bowlingförbundet

Svenska bowlingsuccén – tog guld, silver och brons

Uppdaterad
Publicerad

De svenska damerna vinner allt i EM i Bryssel.

För andra gången på tre dagar vann svenskorna guld, silver och brons.

– Det känns lite märkligt att någon ska behöva förlora, säger förbundskaptenen Johan Ekström till bowlingsförbundets hemsida.

I lördags blev det helsvenskt på pallen när Cajsa Wegner tog guld, Ida Andersson silver och Victoria Johansson brons i singel i EM i Bryssel.

När det i dag var dags för finalspel i tvåmannalag upprepades den svenska succén. Återigen enbart blågult på prispallen när Nina Flack och Isabelle Hultin kammade hem EM-guldet.

Svenskorna kunde fira efter en finalrysare mot svenska Victoria Johansson och Cajsa Wegner som slutade 390–387, efter att dessförinnan ha besegrat franska Amandine Jacques och Solene Goron i semifinalen med 368–339.

Fjärde guldet för Flack

Finalen började avvaktande men avslutades desto mer dramatiskt. Victoria Johansson satte sex raka strikes i inledningen på den andra halvan, men kunde trots det inte vinna finalen. Rutinerade Nina Flack kunde snodde åt sig de sista avgörande poängen i finalen med flera strikar.

– Det är alltid lite surt att förlora en final, men jag har en mycket bättre känsla idag än under semifinalen i singeln då jag förlorade efter att ha ställt 7-10 två gånger, säger Victoria Johansson till bowlingförbundets hemsida.

För Nina Flack innebar segern den fjärde i tvåmannalag, sedan de tidigare vinsterna i EM 2008, 2010 och 2016.

”Känns lite märkligt”

– Det känns lite märkligt med två svenska lag i finalen och att någon ska behöva förlora. Det positiva var att Nina slog två bra slag för att vinna. Det är nyttigt att ställas i sådana lägen och lyckas med det man behöver göra, säger förbundskaptenen Johan Ekström.

Bronset togs av Ida Andersson och Jenny Wegner.

Härnäst väntar kval i tremanna som inleds på tisdagen, där svenskorna återigen är stora medaljfavoriter.

Bowling-EM, damer

Dubbel, final

Nina Flack/Isabelle Hultin, Sverige–Victoria Johansson/Cajsa Wegner, do, 390–387.

Semifinal

Johansson/Cajsa Wegner–Ida Andersson/Jenny Wegner, Sverige, 458–386

Flack/Hultin–Armandine Jacques/Solene Goron, Frankrike, 368–339.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.