Boxningsstjärnan Badou Jack: ”I en rematch finns det ingen chans att det går tolv ronder”

Uppdaterad
Publicerad

Badou Jack har ett tydligt mål i sikte – att gå en returmatch mot kanadensiske världsmästaren Adonis Stevenson.

Han vill revanschera sig för det oavgjorda resultatet i deras första match. Stockholmaren, på besök i den svenska huvudstaden, ser sig som den rättmätige vinnaren i det mötet.

– Jag går in för att vinna, säger han.

Svenske Badou Jack, en av boxningsvärldens största stjärnor, har gjort en lång och remarkabel resa.

Från moderklubben AIF:s enkla men ack så viktiga förutsättningar som öppnade upp portarna till boxningsvärlden till proffslivets hårda kamp och glamour.

Från en 18-årig Badou som för första gången tog på ett par boxningshandskar till en 34-årig ”The Ripper” som vid det här laget är historisk som förste svenske boxare att erövra bältet i två olika viktklasser.

Kanske skulle resan ha slutat här för många. Kanske skulle många ha nått sin slutdestination och valt att lägga handskarna på hyllan och klocka ut efter de fenomenala bedrifterna.

Men den enda klockan som är relevant för Badou är ringklockan. Och hur han vill höra den ljuda än en gång när han äntrar boxningsringen och tar sig an Adonis Stevenson, dubbel världsmästare i lätt tungvikt, i ett returmöte.

– Mayweather Promotions jobbar på en rematch med Adonis Stevenson, säger han till SVT Sport.

Foto: Kayvan Zarea-Ganji

Oavgjort och oavklarat

Och Badous resa fortsätter. Han har hunnit fundera en del sedan den 19 maj i år, när tolv ronder var till ända. Han fick möta Stevensons blick när domslutet ropades ut till ett oavgjort resultat. Sådant kan lämna spår efter sig. Något känns oavklarat.

– Jag tycker fortfarande att jag vann. De ronder han vann var jämna. De ronder jag vann, där körde jag över honom.

Men han påpekar att han har accepterat resultatet. Och att han kommer att inleda i ett högre tempo i ett potentiellt returmöte.

– I en rematch finns det ingen chans att det går tolv ronder.

Kan bli historisk – igen

Och han kommer med ett starkt uttalande, likt en dräpande högerkrok från ingenstans. Han öppnar nämligen för ännu en chans att ytterligare skapa historia.

– I framtiden kanske jag går upp en viktklass. Jag har bra aptit.

Och det är något alldeles speciellt bortom horisonten som lockar och hägrar.

– Varför inte bli världsmästare i tre viktklasser, om det går? Jag gillar tuffa utmaningar.

”Träffa och inte bli träffad”

Som en av de bästa boxarna i Floyd Mayweathers Jr:s stall, the Money Team, känner Badou att han har helhjärtat stöd. Stockholmaren fick ett löfte när han skrev på för Mayweather – han skulle bli världsmästare och tjäna miljontals dollar. Löftet har hunnit infrias. Men trots framgångarna, eller kanske tack vare, förblir han ödmjuk inför framtida utmaningar.

– Jag försöker lära mig hela tiden. Att hela tiden bli bättre.

Boxning är inte bara en fysisk utmaning utan även en mental sådan. Badous filosofi är tydlig.

– Boxning är ”hit and not get hit” – träffa och inte bli träffad. Det är så man får en lång karriär.

Foto: Instagram @badoujack

Att göra gott

34-åringen återkommer gång på gång till vad som är viktigast för honom. Att ha både fötterna på jorden och att ta hand om sin familj.

– Mina barn betyder allt för mig. Det är för dem jag kämpar. Det är för dem jag gör det jag gör.

För Badou finns, utöver familjen, andra som han vill ställa upp på. Sedan 2017 driver han en välgörenhetsverksamhet, stiftelsen Badou Jack Foundation, där han hittills med egna medel gett till fattiga i Afrika och Mellanöstern. Hans starka muslimska tro är en drivande faktor.

– Men får inte glömma var man kommer ifrån. Jag skulle inte säga att jag kommer från botten. Men i början hade jag varken pengar eller titlar.

Boxningsframgångarna har gett Badou, den bäste svenska boxaren genom tiderna, många lärdomar och en trygg ekonomisk situation. Men han vill inte att någon av barnen, dottern Malaniyah och sonen Malik, ska göra samma karriärsval.

– Det blir ingen boxning för dem. Det är en tuff bransch och det räcker med att jag har gjort det.

Men han tillägger:

– Jag ska lära dem att fajtas och försvara sig, även om det inte blir en karriär. De kan inte vara mina barn och inte veta hur man slår någon på käften.

Se det exklusiva reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.