Mike Tyson, 2004. Foto: TT

Krönika: Krigsgudarna har väckt odjuret Mike Tyson

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Nyfikenheten inför Mike Tysons comeback är stor och tittarsiffrorna lär bli enorma.
Den mest fruktade boxaren genom alla tider – men också en trasig människa som kunde ha gått ett helt annat öde till mötes.
Själv tror ”Iron Mike” att han hade varit död i dag utan boxningen.

Petter Öhrling

reporter

Det är väl 2020 i ett nötskal att Mike Tyson gör comeback, antar jag. Året som aldrig slutar att överraska.

Det har gått 15 år sedan en uppgiven Tyson satt hopsjunken i ringhörnan i Washington och skakade på huvudet. Han gav upp mellan rond sex och sju mot irländaren Kevin McBride, en boxare han borde ha kört över.

Han var blott en spillra av den skoningslösa knockoutmaskin som satte skräck i tungvikten i åratal och ett tag ansågs vara ”The Baddest Man on the Planet”.

När han intervjuades i ringen direkt efteråt erkände han att tyrannen var borta. Han boxades bara för att betala räkningarna.

Krigsgudarna har väckt honom på nytt

Tysons liv har omgärdats av en lång rad kontroverser och på senare år har han tagit avstånd från personen han var under den aktiva karriären. En comeback har varit totalt utesluten eftersom han inte velat väcka egot och storhetsvansinnet som fanns hos ”den gamle Tyson”.

Så sent som i februari i år satt han i sin egen podcast med gråten i halsen och berättade att han var en förändrad människa. Rädd för att släppa fram den person han en gång var eftersom ”helvetet skulle braka lös”.

Men nu står vi här ändå. Bara timmar bort från gigantens återkomst. Krigsgudarna har väckt honom på nytt, heter det.

En comeback som väckt blandade känslor hos fansen. En del är lyriska, andra kritiska. Många bekymrade, ännu fler nyfikna.

Personligen tycker jag inte att Tyson, som redan uppnått allt, bör damma av handskarna igen vid 54 års ålder. Jag är glad över att han verkar välmående, men boxning är en riskfylld sport. Om passionen för boxningen fortfarande är stor finns det bättre sätt att använda den glöden, till exempel som mentor åt unga talanger där han kan dela med sig av sin enorma kunskap.

KLIPP: ”Han var idrottsvärldens största bad boy”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sports Petter Öhrling kommenterar Mike Tyson. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Jag vet inte om det går att förstå sig på Mike Tyson. Hans unika livsresa har varit som en skenande bergochdalbana med oerhörda toppar och ännu djupare dalar.

Genialitet och galenskap i ett.

Å ena sidan: Ett fenomen som nått historiska höjder i boxningsringen. Ett tag ansågs han vara en ostoppbar urkraft. Ett monster.

Å andra sidan: Skandalernas man i och utanför ringen. En sexualförbrytare som dömdes till sex års fängelse för våldtäkt och tillbringade cirka tre år bakom lås och bom mellan 1992 och 1995. Det som kunde ha blivit några av hans bästa år i karriären. Än i dag nekar han sin skuld.

Under årens lopp har ”Iron Mike” skämt ut sig gång på gång med sitt stundtals vidriga beteende. Mot journalister, motståndare och kvinnor.

Samtidigt är 54-åringen en extrem känslomänniska som är öppen med sina brister och reflekterar kring sina snedsteg i livet. Därför har många valt att omfamna Tyson igen – trots hans våldtäktsdom.

D'Amato blev fadersfiguren som Tyson saknat

Kanske är boxningstränaren Cus D'Amato nyckeln till att förstå Tyson.

D'Amato blev fadersfiguren som Tyson alltid saknat och adopterade tonåringen när hans mamma gick bort. Lärde honom disciplin och gav honom struktur. Byggde upp hans självförtroende. Tog honom bort från ghettot i Brownsville i New York där Tyson haft en trasslig uppväxt, bland annat blev han mobbad och sexuellt utnyttjad som barn. Våld, droger och kriminalitet följde.

Vid 13 års ålder hade han redan gripits 38 gånger, enligt självbiografin ”Undisputed Truth”.

D'Amato fick aldrig se sin adept vinna världsmästarbältet i tungvikt, det som var hans stora dröm. Han avled ett år innan Tyson skrev historia som 20-åring 1986. Plötsligt var Tyson en av USA:s mest kända idrottsmän, men utan D'Amato som kompass kände han sig vilsen. Efter det gick det mesta snett.

Uppges tjäna 100 miljoner kronor

När Tyson nu gör comeback verkar det vara en till synes förvandlad människa.

Han säger att återkomsten till ringen inte handlar om honom själv. Även om han, enligt obekräftade uppgifter, uppges tjäna omkring 100 miljoner kronor för helgens match säger han sig vilja ge det mesta till gräsrotsorganisationer i fattiga områden.

När man tror att man ringat in Mike Tyson så visar det sig att man hade helt fel.

Boxaren som aldrig slutar att överraska.

DOKUMENT: Skandalboxarens fall och osannolika comeback

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.