Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patricia Berghult välkomnar nya förslaget: ”Skulle göra enormt mycket” Foto: Bildbyrån

Patricia Berghult välkomnar nya förslaget: ”Skulle göra enormt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Boxningsstjärnan Amanda Serrano tar täten i frågan om jämställdhet för män och kvinnor inom sporten.

Det handlar om ekonomisk kompensation och tävlande under samma villkor – ett förslag svenska stjärnan Patricia Berghult välkomnar.

– Det skulle göra enormt mycket, säger hon till SVT Sport.

I dag släppte, mästaren i fjädervikt, Amanda Serrano och Danila Ramos tillsammans med flera andra framstående boxare ett uttalande för att uppnå jämställdhet inom boxningen.

”Skulle göra enormt mycket”

Under titeln ”Choice” vill stjärnorna sträva efter att kvinnor ska uppnå ”lika lön, befordran och konkurrensmöjligheter” inom boxningssporten.

Svenska boxningsstjärnan Patricia Berghult välkomnar förslaget.

– Det hoppas jag. Sen förstår jag inte varför det inte har varit så innan. Det skulle göra enormt mycket för oss kvinnor, säger hon till SVT Sport.

Det handlar bland annat om ekonomisk kompensation – men även att tävla under samma former som herrarna. Det kan betyda att kvinnor börjar gå tolv ronder – istället för dagens tio.

”Det är en risk”

Något som blir verklighet redan 27 oktober där Amanda Serrano har beslutat att gå tolv ronder mot just Danila Ramos, som står bakom uttalandet.

Den förändringen är Berghult något mer tveksamt inställd till.

– Jag hoppas att villkoren blir snarlika nu om vi ska gå upp och köra tre (minuter, red. anm) gånger tolv. Det är en risk i sig att göra den ändringen, det finns både för- och nackdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.