• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Proffsboxarens ord om ätstörningen: ”Blev mindblowing”

Uppdaterad
Publicerad

Den professionella boxaren Anthony Yigit, 30, har länge haft problem med ätstörningar.

I SVT:s dokumentärserie ”Ätstört” berättar han om hur de snabba nedbantningarna och den strikta dieten han tvingas följa före match ofta leder till hetsätning efteråt.

– Det första jag tänker på när jag vaknar är vad jag väger och jag går igenom vad jag har ätit dagen innan, säger Yigit i dokumentärserien.

Parallellt med boxningen på världsnivå tampas Anthony Yigit med en annan motståndare: ätstörningen. Han berättar om sina problem i SVT:s nya dokumentärserie ”Ätstört”.

– Det första jag tänker på när jag vaknar är vad jag väger och jag går igenom vad jag har ätit dagen innan, säger han.

”Inte värt det”

Yigit, som bland annat deltagit på OS och gått match om VM-titeln, förklarar att han trodde sig ha hittat ett sätt att äta det han ville och samtidigt ha kontroll över vikten.

– Man äter mycket och så tänker man ”det är inte värt det” och så spyr man. Varje gång man har spytt så säger man att det är sista gången.

Ett klassiskt misstag

Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi specialiserad på ätstörningar, säger:

– Många tror att kräkningar fungerar för viktnedgång, men så är inte fallet. När man kräks en period så signalerar kroppen nästan svält. Matsmältningsapparaten förbereder sig för att sluka åt sig kalorier, så i längden är det meningslöst. Man pressar kroppen på ett sätt som är onaturligt. Tänderna påverkas och matstrupen är inte gjord för att tolerera magsyra, säger han och fortsätter:

– Bara 25 procent söker hjälp (för ätstörningen) och det tar väldigt lång tid för dem att göra det.

Själv tror Yigit att det är svårt för utövare i viktbaserade idrotter att ha en sund relation till mat. Han menar också att miljön i övrigt gör det utmanande.

– Vi lever i en värld där samhället säger till oss hur vi ska se ut.

”För mig blev det mindblowing”

Yigit har haft ätstörningsproblem i 13 år.

– Då bestämde jag mig vid nyår. Det som hjälpte mig på vägen till att bli frisk var att börja prata om det, säger han och berättar om responsen:

– När jag valde att prata om det så föll ridån runt mig och bakom den var det människor som hörde av sig och hade ätstörningar. För mig blev det mindblowing.

Dokumentärserien “Ätstört” består av tre avsnitt som släpps en gång i veckan. Premiär i SVT Play är 3 april och i SVT1 7 april.

Hit kan du vända dig om du har ätstörningar

Människor hanterar saker olika. I vissa fall kan du behöva prata med någon, få stöd och behandling för att återhämta dig. Då ska du inte tveka på att försöka hitta den hjälpen.

Om du har självmordstankar eller upplever att du mår väldigt dåligt ska du ringa 112 eller ta dig till en akutmottagning.

Ring 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Elitidrott och hälsa: 08 123 457 80

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Mind, Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): 08- 34 58 73.

Källor: 1177, Mind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.