Foto: TT Nyhetsbyrån

Svensk världsmästare i boxning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en världsmästare i boxning.

Hans namn: Badou Jack.

”Det är underbart”, säger han till SVT Sport.

Badou Jack besegrade Anthony Dirrel efter tolv ronder och tog hem WBC-titeln i supermellanvikt, en av de största titlarna en boxare kan vinna.

– Det är underbart. Det här har jag kämpat på i 14 år nu. Äntligen, säger han till SVT Sport.

Jämna siffror

31-årige Jack är född i Stockholm, men har boxats i OS för Gambia 2008. Han bor i Las Vegas, USA för att satsa fullt ut på boxningen.          

Hans motståndare Anthony Dirrell hade varit kaxig i förhandssnacket och sagt att han skulle avgöra matchen redan i en av de två första ronderna. Men så blev det alltså inte. Matchen gick alltså hela vägen genom tolv ronder, där Jack vann på poäng (116–112, 115–113, 114–114).

– De snackade mycket skit på invägningen. De sa att han inte ville att jag skulle springa hit och dit, men det var han som sprang. Det var jag som ville fajtas. Han ville inte vara med, kändes det som, säger Jack.

– Men jag visste att jag hade honom innan matchen.

”Ska vara bäst i världen”

Badou Jack är Sveriges förste manlige världsmästare sedan Armand Krajnc var innehavare av WBO:s mellanviktsbälte 1999-2002. WBO-titeln är dock inte lika prestigefylld som WBC-bältet. George Scott och Ingemar Johansson är de enda andra svenska herrarna som har varit världsmästare.

– Jag har inga ord. Vilka är det? George Scott, Ingemar Johansson och Armand Kranjc...

Och Badou Jack...

– Badou Jack! Exakt, haha.

Badou Jack

Född: I Stockholm, 31 oktober 1983

Bor: Las Vegas, USA

Alias i ringen: ”The Ripper”

Karriär: Började boxas 2001 som 18-åring. Svenska boxningsförbundet utnämnde honom till årets boxare 2007. Representerade sin pappas hemland Gambia i OS 2008. Började med proffsboxning 2009.

Källa: Mayweather Promotion. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.