Sarah Sjöström vinnare av Bragdguldet 2017. Foto: Bildbyrån/SvD

Bragdguldet 2017 till Sarah Sjöström

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavoriten Sarah Sjöström vinner Bragdguldet 2017. Hon vinner priset för andra gången i karriären.

– Det har verkligen varit mitt bästa år i karriären, säger Sarah Sjöström i segerintervjun.

På meritlistan 2017 har Sjöström tre VM-guld, ett VM-silver och sex nya världsrekord. Hon tog dessutom hem totalsegern i världscupen och blev i november av all världens olympiska kommittéer framröstad till Europas bästa kvinnliga idrottare 2017.

– Det har verkligen varit mitt bästa år i min karriär, vilket är sjukt för OS var förra året och det var väldigt framgångsrikt. Det har varit ett helt galet år, säger hon till Svenska Dagbladet.

Bragdguldet

– Jag trodde inte på förhand att VM skulle gå så bra, då hade jag haft lite väl hög press på mig. Jag är mest nöjd över är helheten. Att jag kunde ladda om och prestera lopp efter lopp. Och även att jag kunde komma tillbaka dagen efter mitt silver, när jag var lite butter.

I lördags blev hon dessutom prisad som världens bästa kvinnliga simmare på Fina:s årliga gala.

Andra gången i raden

24-åringen vann bragdguldet 2015 och hon blir därmed den fjärde idrottaren att vinna priset två gånger. Juryns motivering för Sjöströms andra bragdguld var:

För historisk guldjakt och unik rekordslakt i en serie särklassiga bragder.

– Vi hade en väldigt lång och djupgående diskussion. Det var väldigt svårt i år. Men vi tycker att hon står i en klass för sig med alla VM-medaljer och världsrekord och det är ett av kriterierna om en idrottare ska få det en andra gång, säger Anders Lindblad sekreterare och sportchef för Svenska Dagbladet.

Dessa har vunnit bragdguldet två gånger

Ingemar Stenmark (1975, 1978)

Björn Borg (1974, 1978)

Anja Pärson (2006, 2007)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet