Arne Ljungqvist: ”Graden av oskuld avgör”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fransson har testats positivt för dopning.
Arne Ljungqvist, före detta vice ordförande i internationella antidopningsbyrån Wada, menar att ett straff är att vänta.
– Det fall man närmast kan jämföra med är Therese Johaug och hon blev avstängd i 18 månader, säger han till SVT Sport.

Beskedet att Jenny Fransson har testats positivt för dopning kom under måndagen, vilket DN var först med att rapportera. Det rör sig om den anabola steroiden metyltestosteron.

– Inom den gruppen är det den vanligaste dopningsubstansen i dag, säger Arne Ljungqvist till SVT Sport.

Enligt SOK:s pressansvarige Lars Markusson kommer Fransson att ta en timeout från OS-truppen och från deras topp och talang-program. Vad som händer sedan är fortfarande oklart. Men Arne Ljungqvist menar att hon kommer få någon form av bestraffning, men vad det blir beror på vilken skuld hon själv bedöms ha.

– Steroidfall brukar alltid leda till någon form av bestraffning. Det är graden av oskuld som avgör det hela. Det fall man närmast kan jämföra med är Therese Johaug och hon blev avstängd i 18 månader. Men varje fall bedöms på egna grunder, därför är det vanskligt att spekulera i vad det kan bli för hennes del, säger han.

Enligt DN ska det röra sig om en mycket liten mängd av substansen som hon visat ha i sig.

– Det som är avgörande är om det finns eller inte, koncentrationen är inte relevant. Den kan vara liten, men det beror ju på när dosen i så fall tillfördes kroppen. Det där går ju ur kroppen efterhand, så det är inget som talar om hur mycket som har kommit in så att säga.

KLIPP: Så här går ett dopningstest till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här går ett dopningstest till

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.