Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska brottaren Alex Kessidis tävlar numera i 87 kilo, trots att hans hittills största framgångar har kommit i 77-kilosklassen. Foto: Alex Nicodim / BILDBYRÅN

Brottaren Alex Kessidis om viktbytet: ”Blev för krävande för kroppen och psyket”

Uppdaterad
Publicerad

För snart tre år sedan valde brottaren Alex Kessidis att byta viktklass. Nu har han – tio kilo tyngre – en sista chans att ta sig till OS i Paris.

– Jag tycker att den här vikten passar mig bättre, nu ska jag ska se till att visa det också, säger han.

Alex Kessidis har blivit tyngre. Bokstavligen. Efter OS i Tokyo 2021 valde den svenske brottaren att lämna 77-kilosklassen som han länge har tillhört för 87-kilosklassen.

Ett beslut som grundade sig i fysiska förutsättningar, men också: att få slippa pressa ner kroppen på samma extrema sätt som tidigare.

Hör Kessidis berätta mer om beslutet i spelaren ovan.

Under torsdagen inleds ett helt avgörande världskval i Istanbul för de åtta svenska brottarna på plats, eftersom det är sista chansen att ta en kvotplats till OS.

Spydde i 20 minuter: ”Inte helt hundra”

Hittills är Jonna Malmgren den enda svenska brottaren som har fått en biljett till Paris.

– Känslan är bra. Jag känner mig frisk, jag känner mig pigg. Jag känner mig redo. Betydligt bättre än förra gången, säger Alex Kessidis.

Förra gången, OS-kvalet i Baku i april, slutade mycket riktigt inte bra för Kessidis som blev utslagen i åttondelen och efter tävlingen ”spydde i 20 minuter”.

Vad var det som hände?

– Nej, jag hade varit lite småsjuk ett tag. Sen åkte jag ändå dit och låtsades att det kändes bra, men under matchen kände jag direkt att jag inte var helt hundra. Och ska man kvala till OS och slå de bästa måste man vara helt hundra.

Är rankad tvåa i Istanbul

På OS-kvalet i Istanbul är förutsättningarna klara: han måste bli etta, tvåa eller den bästa trean för att ta en OS-plats.

Hur ser du på dina chanser?

– Det finns fortfarande många bra brottare kvar. Jag är rankad tvåa inför den här tävlingen, så på pappret ska jag klara det. Jag vet att jag är bland de kanske fem brottare som slåss om de här platserna. Det ska absolut gå.

Svenska truppen i Istanbul

Damklassen:

57 kg Evelina Hulthén

62 kg Johanna Lindborg

68 kg Tindra Sjöberg

Grekisk-romersk stil:

60 kg Alexander Bica

67 kg Niklas Öhlén

77 kg Albin Olofsson

87 kg Alex Kessidis

97 kg Aleksandar Stjepanetic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.