Brottning och integration

Uppdaterad
Publicerad

Det är hett och högt tempo när brottningsfinalerna avgörs i idrottshallen i Skönsberg i Sundsvall.

Tidigare krävdes att en brottare med utländsk härkomst tävlat i för en klubb i minst ett år innan de släpptes in på SM. Nu räcker det med en månad.

– Dom nya reglerna nu innebär positiva saker. Det blir snabbare integration och kan satsa och träna och känna positiva saker, säger Sonny Broman, förbundstränare.

– Av dom som brottas här har 50 procent invandrarbakgrund. Många har kommit från länder där brottning är nationalsport och särskit fristil, fortsätter Murray Shore, brottningsförbundets landslagstränare i fristil.

Högst rankad i seniorklassen men ändå sistaårsjunior är Khalid Kerchiev. Han flydde från Tjetjenien för tre år sedan. Khalid brottas för Skåneklubben Björnekulla Bk i 74 kilosklassen.

– Vi som kommer från Tjetjenien, forna Ryssland och Azerbadjan tränar mycket fristil. Så kommer vi hit till Sverige och tränar det vi lärt oss i våra hemländer, säger han.

Brottningsförbundet ser positivt på integreringen från öst.

– Det här kan bara vara positivt. Här kommer barnen och ungdomarna in i samhället direkt istället för att gå och vänta. Det är många som har brottats i sina hemländer som direkt får en plats i en svensk klubb och dessutom kan börja tävla, säger Sonny Broman, förbundstränare.

Khalid Kerchiev vet vad hans dröm är. Nu vill han bli blågul och börja tävla internationellt.

– Det är i Sverige jag bor och jag vill tävla för Sverige. Men för det måste man ha ett svenskt pass. Ett svenskt medborgarskap. Men det har jag inte än. Inte än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.