Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Malmgren kom femma i VM. Foto: United World Wrestling

Brottaren Jonna Malmgren missade VM-bronset: ”Känns surt”

Uppdaterad
Publicerad

I april vann Jonna Malmgren EM-guld – i dag hade hon chansen på en ny stor mästerskapsmedalj.

Men den svenska supertalangen i brottning missade VM-bronset i 53-kilosklassen.

– Just nu känns det mest surt. Det är inte många positiva tankar så här direkt efteråt, säger hon till SVT Sport på telefon från Belgrad.

VM-debutanten Malmgren var nära att gå hela vägen till final, men förlorade gårdagens semifinal efter ett omdiskuterat domslut mot mongoliskan Khulan Batkhuyang, där svenskan tappade en 6-0-ledning.

I stället tvingades hon ladda om inför kvällens bronsmatch mot rutinerade Vinesh Phogat från Indien, en av förhandsfavoriterna i viktklassen.

Malmgrens första medaljmatch någonsin på ett VM blev tuff och hon hittade ingen attack som fungerade mot den 28-åriga indiskans försvar. Vinesh vann med 8-0 och kan addera ännu en VM-medalj till samlingen. Malmgren slutar på femte plats.

”En finalplats togs i från mig”

– Anledningen till att jag inte tar medalj i dag är att jag inte riktigt kan slutföra situationerna till 100 procent. Jag kommer in fint i mina lägen, men kan inte avsluta det jag påbörjat och ta poäng, säger 21-åringen från skånska Hörby till SVT Sport.

Hur var det att försöka ladda om efter semifinalen?

– Det var tufft att ladda om efter förlusten i går. Det är egentligen det som grämer mig mest och känns mest tungt. Det känns som att en finalplats togs i från mig. Jag håller inte med om domslutet som togs i den matchen, men det är ingenting som vi kan påverka.

– Med lite tid och reflektion hoppas jag ändå kunna ta med mig att det här har varit en fin säsong.

Tänker bli starkare och bättre

Förbundstränaren Sofia Mattsson fanns med i Malmgrens hörna under matchen. Hon har själv mött Vinesh Phogat flera gånger och hjälpte till i förberedelserna inför medaljmatchen.

– Förhandsarbetet kunde inte ha gått bättre och jag kände mig redo och i bra form, men när jag väl kom in på mattan räckte det inte hela vägen. Så är det ibland. Nästa säsong kommer jag att se till att vara ännu starkare och bättre, säger Malmgren.

I våras vann hon – som beskrivs som framtiden för svensk brottning – EM-guld i 53-kilosklassen. Hon blev också juniorvärldsmästare 2021 och vann guld vid ungdoms-OS 2018.

ARKIV: Generationsväxling i landslaget inför VM i brottning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.