Jenny Fransson. Foto: Bildbyrån/TT

Fransson fast för dopning: ”Hon har ingen aning om hur det gått till”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare världsmästaren i brottning, Jenny Fransson, har lämnat ett positivt a-dopningsprov, vilket SOK:s pressansvarige Lars Markusson bekräftar för SVT Sport.

Enligt egen utsago ska hon ha fått i sig preparatet av misstag.

–Hon berättar att hon inte har någon aning om hur det gått till, säger Svenska brottningsförbundets pressansvarige Zakarias Tallroth.

Jenny Fransson är ett av de stora medaljhoppen i OS i sommar men det står klart att hon missar EM i Rom i nästa vecka, i väntan på att ett b-prov ska analyseras.

I helgen tackade hon nej till SM, officiellt på grund av sjukdom.

Enligt Dagens Nyheter, som var först med nyheten, var hon under måndagen på plats i Stockholm för att träffa företrädare för Svensk antidoping, som är den instans inom Riksidrottsförbundet som testar idrottare, utreder dopningsfall och sköter bestraffningsärenden.

Överraskad över beskedet

Det ska enligt tidningen röra sig om en mycket liten mängd av den otillåtna substansen metyltestosteron, en anabol steroid. Markusson bekräftar detta för SVT Sport.

– Vi har fått information om att ett positivt a-prov där det har hittats en substans av en anabol steriod. Vi vet att det är en väldigt liten mängd, i nanonivå, bekräftar även Svenska brottningsförbundets pressansvarige och sportchef, Zakarias Tallroth till SVT Sport.

– Vi har pratat med Jenny hela tiden under det här och hon säger att hon inte har någon aning hur det gått till. Vi försöker bara få koll på situationen i samband med att vi jobbar på en b-provsanalys. Hela hennes värld har rasat samman. Detta kom som en blixt från klar himmel för henne. Vårt primära mål nu är att stötta henne under processen.

32-åriga Jenny Fransson har ett OS-brons från Rio 2016, ett VM-guld, ett EM-guld. VM-silver och två EM-brons på meritlistan.

SVT Sport har sökt Jenny Fransson för en kommentar.

KLIPP: Så här går ett dopningstest till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.