Jenny Fransson. Foto: Bildbyrån

Franssons flaska går inte att dopningstesta

Uppdaterad
Publicerad

Brottaren Jenny Fransson hade hoppats att en vattenflaska skulle rentvå henne från dopning.

Men flaskan testades aldrig.

– Det är inte möjligt att testa den, säger Tommy Forsgren på Svensk Antidoping till TT

Fransson testade positivt för den anabola steroiden metyltestosteron den 9 januari. Hon misstänker sabotage och ville därför få sin vattenflaska, som hon använt på landslagsläger, analyserad.

– Skulle det visa sig att det var i vattenflaskan så vet jag ju att det är där det kommit. Då skulle jag direkt misstänka att någon gjort det mot mig, säger Fransson till Radiosporten.

Hon säger att Riksidrottsförbundet (RF) skulle hjälpa henne med analysen av flaskan.

– Men det har de inte gjort. Så just nu är den i Stockholm, inte analyserad, säger hon.

Svårt att analysera flaskor

Forsgren säger till Aftonbladet att RF försökt hjälpa henne med flaskanalysen trots att det är Franssons ansvar att styrka sin berättelse eller tes.

– Men av de laboratorier vi varit i kontakt med är det inget som kan göra det. Det är dels vårt eget i Huddinge och dels det i Köln som anses vara bäst i världen på analyser. säger han till Aftonbladet.

Åke Andrén-Sandberg, ordförande för Riksidrottsförbundets antidopningskommission, säger till SVT Sport att en analys av flaskan ändå inte hade kunnat fria Jenny Fransson.

– Om det finns något i flaskan, vad visar den i så fall? Det blir inte juridiskt hållbart. Men jag kan förstå om det kan finnas ett värde för henne.

Andrén-Sandberg tror att det är av analystekniska skäl som flaskan inte kunnat testas.

– Gör man det så måste man göra det på ett korrekt sätt. Vi har inget sätt för att analysera flaskor. Men vårt labb är oerhört duktigt så de skulle nog klara det, men lätt är det inte.

RF:s dopningskommission fortsätter att utreda Franssons fall. Det är sedan RF:s dopningsnämnd som tar beslut om eventuellt straff.

KLIPP: Detta har hänt kring Jenny Franssons dopningsfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.