Jenny Fransson avslutade karriären i januari, efter att domen fastställdes. Foto: Bildbyrån

Jenny Fransson begär överprövning i Riksidrottsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Brottaren Jenny Fransson stängdes av i fyra år efter att ha testats positivt för anabola sterioder. I januari avslutade hon karriären.

Nu begär hon tillsammans med sitt ombud Mats Larsson överprövning i Riksidrottsnämnden, något som Expressen var först med att rapportera.

Det var förra året som den tidigare världsmästaren Jenny Fransson dömdes till fyra års avstängning av Riksidrottsförbundets dopningsnämnd. En dom som överklagades av Fransson men sedan fastställdes av nämnden i januari. 33-åringen tog då beslutet att avsluta karriären.

Fransson och hennes ombud Mats Larsson hävdade i sin överklagan att dopinglabbet på Huddinge sjukhus inte följde regelverket när hennes prov testades – och att resultatet alltså inte gick att lita på.

Det är en linje som man nu fortsätter att driva när man begär en överprovning i Rikdsidrottsnämnden.

– Jenny har gett mig klartecken för att gå vidare med det här, säger Larsson till DN.

Nytt dokument

Mats Larsson menar att ett nytt dokument på Wadas hemsida, enligt honom, visar att labbet gjorde en miss i analysen av provet. Larsson menar att labbet inte uppmätt rätt antal laddade joner.

– Och nu står just det i klartext i Wadas nya tekniska dokument. Det är inte så att de här tekniska dokumenten är några rekommendationer, det är skarpa skallkrav som måste uppfyllas, säger Mats Larsson till Expressen.

ARKIV: Dopningsfallet Jenny Fransson (5 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.