Tung dag för Sverige i brottnings-VM: ”Känns surt”

Publicerad

Det blev en tung dag för de svenska medaljhoppen i VM-turneringen i Ungern.
Först förlorade guldhoppet Sofia Mattsson i återkvalet och missade sin medaljchans. Därefter blev det nya nederlag för både Jenny Fransson och Henna Johansson i åttondelsfinalerna.
– Det är klart att det känns surt, säger Mattsson till SVT Sport.

Fransson, som vann sin kvalmatch mot japanska Rio Watari efter stor dramatik, förlorade nämligen i åttondelsfinalen mot Soronzonbold med 2–5.

Kort därefter förlorade även Johansson sin åttondelsfinal mot Netreba. I början av den andra perioden stod azeriskan för den enda poänggivande dykningen i matchen och tog ställningen till 3–0. I slutet av matchen fick Johansson en poäng på grund av ett regelbrott, men närmare än 1–3 kom hon aldrig.

Hon fick inte heller chansen till återkval då Soronzonbold sedan föll i kvartsfinalen mot Tamyra Mensah, USA. Inte heller Henna Johansson fick möjligheten till återkval.

Mattsson utslagen: ”Surt”

Inte heller Mattsson tog vara på sin andra chans i återkvalet. Det blev förlust med 2–4 mot nordkoreanska Myong Suk Jong och VM är över direkt för det svenska medaljhoppet.

– Det är klart att det känns surt, är man på plats på ett mästerskap så vill man gärna vara med och tampas om medaljerna. Det var inte min dag i dag, det kom inte automatiskt, man ska inte behöva tänka när man är i bra form, säger Mattsson till SVT Sport.

Det såg till en början ut som om att Mattsson hade bra koll på nordkoreanskan, men ju längre in i matchen brottarna kom desto mer tog Jong över. Inför den andra perioden stod det klart att Mattsson skulle tvingas ta poäng för att ta sig vidare, men det blev istället Jong som bjöd på ett nytt dyk mot Mattssons ben.

– Jag känner absolut att jag fortfarande är med i toppen, men jag har en bit kvar till toppform, säger Mattsson.

Svenska damtruppen i Budapest:

Visa

50 kg: Fredrika Petersson, Klippan
55 kg: Sofia Mattsson, Gällivare
62 kg: Johanna Mattsson, Gällivare
65 kg: Henna Johansson, Gällivare
68 kg: Jenny Fransson, Gällivare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer