Jenny Franssons öde avgörs nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fransson lämnade den 9 januari ett positivt a-dopningsprov.

Nästa vecka avgörs 32-åringens öde då b-provsresultatet kommer.

– Ett alternativ är att det handlar om misstagsdopning, säger SOK:s versamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Det var under måndagseftermiddagen som beskedet kom att Jenny Fransson den 9 januari lämnat ett positivt a-dopningsprov och att det ska röra sig om en mycket liten mängd av den otillåtna substansen metyltestosteron, en anabol steroid.

32-åringen, som misstänker sabotage, är avstängd i väntan på b-provsresultatet och missar därmed EM i Rom som inleds nästa vecka. Fransson är en av de stora svenska medaljhoppen till OS i Tokyo senare i år, men kan nu alltså missa mästerskapet.

Nästa vecka avgörs hennes öde när resultatet från b-provet kommer.

– Vi kommer under nästa vecka dels få besked om b-provet och dels kanske få en del andra svar som handlar om analysmetoder och den troliga orsaken till den här dopningsförseelsen, säger Peter Reinebo, verksamhetschef för Sverige Olympiska Kommitté, till SVT Sport.

”Kan vara misstagsdopning”

I det pressmeddelande som SOK skickade ut tidigare i dag, sa Reinebo att han både ”hoppas och tror att Fransson fått i sig det förbjudna medlet av misstag.”

Till SVT Sport backar han nu något från sitt tidigare uttalande.

– Vi är inte säkra på att det är ett misstag, men vi vill belysa att ett misstag är ett alternativ. Det är också den orsaken Jenny vill lyfta fram och vi hoppas att den stämmer. Det finns i och med volymen av den här substansen i kroppen något som tyder på att det är den linjen. Vi är inte säkra på det, utan vi vill avvakta till vi har all information på vad som kan vara orsaken. Det är ett alternativ att det handlar om misstagsdopning och då ska det alternativet framhållas fram tills annat är bevisat.

Hur stor är möjligheten att b-provet visar annat än a-provet?

– Det är väldigt sällsynt. Det har skett vid några tillfällen och det kan vara så nu, men man kan säga att det är osannolikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.