Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Malmgren om hur hon hanterar press och de höga kraven som kommer efter dubbla EM-guld. Se mer i klippet. Foto: Louv Brattgård/SVT, Bildbyrån

Sveriges största brottningshopp på VM: Jonna Malmgren: ”Ska gå den där finalen”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största guldhopp under brottnings-VM i Belgrad är 22-åriga Jonna Malmgren.

Efter femteplatsen i VM förra hösten har hon jobbat med att släppa besvikelsen.

– Man får skilja på att ha höga krav på sig själv och att trycka ner sig själv när man har gjort något dåligt, säger hon till SVT Sport.

Jonna Malmgren åker till mästerskapet som dubbel Europamästare i 53-kilosklassen. I år har hon dessutom hunnit ta guld även i U23-EM.

– Det har betytt mycket för självförtroendet. Jag känner mig säker i min brottning. Jag känner att jag är extra taggad nu eftersom det är ett OS-kval. Jag känner mig självsäker och det ska bli riktigt roligt att gå ut på mattan, säger hon till SVT Sport.

De fem främsta i VM kvalificerar sig till OS i Paris nästa år. Under nästa säsong finns ytterligare två chanser att kvala till OS.

”Jag ska gå den där finalen”

Under det senaste året har Jonna Malmgren arbetat och förbättrat såväl det mentala, fysiska och brottningstekniska. Under sommaren har hon både på träning och i tävling mött topprankade internationella motståndare som hon stått sig bra mot. Hon försöker använda nederlaget i VM förra året till något positivt.

–  Jag har med mig det men jag ältar inte det. Men jag vill göra det bättre denna gången. Jag ska gå den där finalen. Jag älskar den känslan. Fast på sätt och vis är det den största press man kan ha men jag vet inte. Jag gillar det, säger hon.

Fakta brottnings-VM

Var: Belgrad, Serbien.

När: 16-24 september.

Tävlingsdagar för svenskar:

19-20 september: Evelina Hulthén 57 kg

20-21 september: Jonna Malmgren 53 kg, Johanna Lindborg 62 kg, Tindra Sjöberg 68 kg

21-22 september: Albin Olofsson 77 kg, Zakarias Berg 82 kg

22-23 september: Alexander Bica 60 kg, Aleksandar Stjepanetic 97 kg

23-24 september: Niklas Öhlén 67 kg, Alex Bjurberg Kessidis 87 kg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.