Martin Lidberg. Foto: TT/Arkiv

Lidberg: ”Alex skulle haft minst två poäng”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Lidberg var den senaste svenske herrbrottaren som tog VM-guld – ända tillbaka till 2003. Han hade gärna sett att det tomrummet fylldes med ett nytt guld men Alex Bjurberg Kessidis förlorade 77 kg-finalen i Astana.

– Jag hade hoppats att Alex skulle vunnit i dag, säger Lidberg.

Ungraren Tamas Lorincz rusade ifrån till 5-0 i Kazakstan men hamnade sedan i brygga och Kessidis var väldigt nära att få ner skuldrorna i mattan men motståndaren kunde ringla sig loss.

På resultattavlan kom det upp 5-2 men det togs sedan tillbaka av domarteamet som hade kvar 5-0. Kessidis utmanade men fick inte gehör och istället för 5-2 blev det 6-0 eftersom en poäng gick till ungraren efter den missade utmaningen. 

”Han var hur nära som helst”

– De begär en challenge och han ska ha minst två poäng där. Han har honom i brygga, säger Lidberg.

Med 0-6 var svensken tvungen att chansa men åkte på ytterligare baklängespoäng och matchen bröts på grund av teknisk överlägsenhet vid 0-8 (just den gränsen som krävs). Då hade det bara gått 2.29 av de sex minuter som är ordinarie tid.

Var det något konstigt med domarbedömningen?

– Alex skulle minst haft två poäng. Han var nära att lägga ungraren på rygg och vinna matchen på fall. Det var bara några centimeter ifrån, han var hur nära som helst. Alltid när du har motståndaren i fallhotande läge då ska du ha poäng. Det stod 0-5 och då skulle det ha varit 2-5, säger Lidberg.

Slog ungraren för en månad sedan

Lidberg lider med Kessidis som slog Lorincz för en månad sedan. 

– Det är tråkigt, han har kapacitet att vinna matchen men får aldrig chansen att komma in riktigt i matchen. Så stora siffror ska det inte vara, det är två jämna brottare.

Även om det var en snöplig avslutning på ett framgångsrikt mästerskap har 24-årige Kessidis slagit igenom och tagit sin första VM-medalj. Med VM-medaljen är en plats i Tokyo-OS nästa sommar säkrad.

– Det har varit ett generationsskifte och vi behöver en ny stjärna. Alex kan mycket väl vinna VM-guld och ta OS-medaljer, förutspår Lidberg som fortfarande är Sveriges senaste världsmästare i brottning på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.