Den regimkritiska demonstration 2018 som brottaren Navid Afkari greps i samband med. Foto: Instagram/TT Nyhetsbyrån

Brottare avrättad i Iran: ”Är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Brottaren Navid Afkari, som anklagats för att ha mördat en tjänsteman i samband med en regimkritisk protest 2018, har avrättats. Enligt iranska åklagare skedde avrättningen i den sydiranska staden Shiraz under lördagen.

Avrättningen har väckt starka reaktioner från flera olika håll. Organisationen Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI) fördömer Irans agerande och uppmanar samtidigt utrikesdepartementet att kalla till sig den iranske ambassadören i Stockholm.

– Det här är fruktansvärt och strider mot alla mänskliga rättigheter men också mot internationell lag. Ärligt talat har det gått för långt när det gäller den svenska politikens tystnad om situationen i Iran, säger FFFI:s ordförande Mojtaba Ghotbi till TT.

– Vi tycker att Sverige, som uppmuntrar mänskliga rättigheter, borde ta ställning men hittills har vi inte sett någonting. Det har varit väldigt tyst från (utrikesminister) Ann Linde, fortsätter han.

Senare på lördagen uttalade sig dock Linde om fallet:

”Förskräckt av rapporterna om avrättningen av iranska brottaren Navid Afkari. Sverige och EU understryker konsekvent full rättssäkerhet och opponerar oss mot tillämpningen av dödsstraff under alla omständigheter i alla fall, utan undantag”, skrev hon på Twitter.

IOK: Djupt upprörande

Under lördagen planerade organisationen en protestaktion på Mynttorget i Stockholm med anledning av avrättningen. FFFI vill även se att Sverige tillsammans med EU och FN agerar för att ”ställa den iranska regimens ledare till svars”.

Även den idrottsfackliga organisationen World Players Association (WPA) riktar kritik mot Iran för agerandet. Det gör även Internationella olympiska kommittén (IOK) som i ett pressmeddelande uppger att organisationen är chockad.

”Det är djupt upprörande att vi trots vädjanden från idrottare världen över och allt IOK:s jobb bakom kulisserna tillsammans med Irans olympiska kommitté, Internationella brottningsförbundet och Irans brottningsförbund, inte åstadkom vårt mål. Våra tankar är med Navid Afkaris familj och vänner”, skriver IOK i en kommentar.

Trump har vädjat

Navid Afkaris fall har tidigare väckt internationell uppmärksamhet och bland annat USA:s president Donald Trump har vädjat att straffet inte ska verkställas.

”Till Irans ledare, jag skulle verkligen uppskatta om ni kunde skona den här mannens liv och inte avrätta honom”, skrev Trump tidigare på Twitter.

Den 27-åriga Afkari greps tillsammans med sina två bröder i samband med en regimkritisk demonstration sommaren 2018. Han anklagades då för att ha knivmördat en tjänsteman i anslutning till demonstrationen.

Efter hans gripande har det förkommit uppgifter att han ska ha torterats för att erkänna sitt brott, något som bland annat BBC rapporterat om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.