Foto: Bildbyrån/TT

Ombudet: ”Har över huvud taget inte ens satt sig in”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fransson får strängaste straffet och stängs av fyra år för dopning. Mats Larsson, Franssons ombud, är starkt kritisk till Dopingnämndens hantering av ärendet.

– Dopingnämnden har över huvud taget inte ens försökt sätta sig in i de invändningar vi har haft, säger han till SVT Sport.

Mats Larsson meddelar att man var förberedda på det här beskedet. Dessutom menar Larsson att man inte följt de 40 punkter som finns i Wadas (den internationella dopningsbyrån) bestämmelser.

– Jag menar att mätningarna inte uppfyller de krav som Wada ställer, men det har de inte orkat sätta sig in i utan menar bara på att laboratoriet har blivit ackrediterat.

Dopingnämndens ordförande, Åke Thimfors, menar på att det är Jenny Franssons uppgift att motbevisa att det positiva utfallet som dopningstestet visade.

– Det finns en presumtion för att analysresultatet är korrekt. Den som påstår att det är fel får försöka motbevisa det. Dopingnämnden har i sin prövning kommit fram till att Jenny Fransson inte har motbevisat denna presumtion. Därför har den lagt anaylsresultatet till grund för den vidare prövningen.

”Det lyssnade de inte heller på”

Mats Larsson menar på att man inte har den kompetensen som krävs inom Dopingnämnden för att besvara deras invändningar mot domen.

– Om man ska gå in i de mättekniska detaljerna, så är det ganska lång uppförsbacke att göra det som lekman. Min uppfattning är att det i Dopingnämnden ska ingå, åtminstone, en person som kan göra en professionell bedömning av invändningar som idrottarna kan ha. Jag tipsade dem om en av de högst respekterade personerna i världen inom masspektrometri (en teknik för att separera joner i gasfas från varandra). Det lyssnade de inte på heller.

Larsson, professor i fysik vid Stockholms universitet, säger att de kommer att överklaga till Riksidrottsnämnden.

Varit med om liknande fall

– Domen kom inte överraskande. Nu blir uppgiften att försöka ytterligare, pedagogiskt skriva det här så Riksidrottsnämnden förstår lite mer och orkar sätta sig in i det. Sedan funderar vi på att i Riksidrottsnämnden kalla in något vittne som förmår sätta sig in i det här och vittna.

Mats Larsson menar även på att han varit med om liknande fall tidigare.

– För sju år sedan representerade jag Kim Mikkelsen. Dopingnämnden hänvisade då till laboratoriechefen, som sa att man inte kan ha så höga nivåer egenproducerat och därmed var saken avklarad för Dopingnämnden. Riksidrottsnämnden tog det lite mer på allvar och bestämde sig för att skicka provet till Tyskland för isotopmätning. Tyskarnas mätningar visar på att det var endogent bodynom. Läste man den vetenskapliga litteraturen var det uppenbart att man kunde ha de nivåerna i kroppen.

KLIPP: Franssons ombud Mats Larsson sågar dopningssystemet (27 maj, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.